Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.6.2019 12:39
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Stockholmu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se 24. juna 2019. godine na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koja se održava u Stockholmu. Ministar je govorio o nastavku evropskog puta BiH i problemima u regionalnoj saradnji na prostoru Zapadnog Balkana.

Ministar Crnadak je rekao da je nakon mišlјenja Evropske komisije važno da BiH dobije novu Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te da se što prije počne sa realizacijom 14 preporuka iz mišlјenja Evropske komisije.

Ministar je naglasio da je istovremeno važno i da Evropska unija zauzme drugačiji stav i jasno se distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH.

„EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole nad javnim RTV servisima od strane pojedinih političkih stranaka i pravila druge slične pogrešne kompromise. Kao rezultat toga, prema poslјednjim istraživanjima glavni razlozi što mladi napuštaju BiH više nisu ekonomske prirode, nego nedostatak povjerenja u institucije, ogromna korupcija i zato što u takvom nedemokratskom okruženju ne vide budućnost za sebe i svoju djecu“, rekao je ministar Crnadak.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ministar je istakao da je od krucijalnog značaja i da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što bolјih odnosa.

Također, ministar je pozvao Prištinu da ukine stopostotne takse na proizvode iz BiH, jer je to najveći udar na regionalne odnose u poslјednjih deset godina.

U drugom dijelu konferencije ministar će, zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, prisustvovati radnom ručku u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje će glavna tema biti mogućnost većih švedskih ulaganja u BiH i region, kao i jačanje regionalne ekonomske saradnje.

Tokom popodneva planiran je i bilateralni susret sa švedskom ministricom vanjskih poslova Margot Wallström.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.