Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.6.2019 13:04
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan sastanak Regionalnog komiteta Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI)

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, 13. juna 2019. godine, održan je sastanak Regionalnog komiteta Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine. Predsjedavanje ovom Inicijativom Bosna i Hercegovina je preuzela od Republike Albanije, 12. juna 2018. godine.

Osim redovnih aktivnosti, sastanak je bio i u funkciji pripreme MARRI Regionalnog foruma, koji će biti održan 14. juna, u Sarajevu, na nivou ministara unutrašnjih poslova/sigurnosti, članica MARRI.

Današnjim sastankom je predsjedavao Almir Šahović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, član Regionalnog komiteta MARRI.

Tokom uvodnog govora, pomoćnik ministra Šahović je podsjetio na kratak istorijat Inicijative, istaknuvši da je, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, MARRI realizirao predviđene aktivnosti iz godišnjeg programa i u skladu sa Strategijom MARRI 2018-2020. Naglasio je da su, tokom jednogodišnjeg predsjedavanja najvažniji prioriteti BiH bili:
1. Jačanje i harmonizacija pravne regulative, vezano za prava na azil u zemljama-članicama MARRI, koja će biti usklađena sa EU Acquis i najboljim praksama u EU,
2. Jačanje saradnje u oblasti migracija, u cilju sprječavanja ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima, uz razmjenu iskustava u ovoj oblasti,
3. Uspješno implementiranje Sporazuma o readmisiji između MARRI učesnica, 4. Jačanje bilateralne i multilateralne saradnje na Zapadnom Balkanu, sa nadležnim za migracije i azil,
5. Nastavak realizacije tekućih projekata, vezano za uspostavljanje regionalne mreže prevodilaca, kao i razmjene statističkih podataka u regionu, na osnovama EU direktiva, uz korišćenje metodologije EUROSTATE-a, te zajednički rad na povratku nelegalnih migranata sa područja učesnica MARRI,
6. Uspostavljanje jedinstvene baze podataka,
7. Nastavak razmjene iskustava iz oblasti azila i
8. Uspostavljanje liste sigurnih zemalja.

Direktor Regionalnog centra MARRI Saško Kocev je pohvalio predstavnike BiH, koji su uložili veliki napor u realizaciji prioriteta tokom predsjedavanja BiH ovom Inicijativom, imajući u vidu da je najaktuelnije pitanje u regionu upravo pitanje migracija i azila.

Ocijenjeno je da je potrebno nastaviti sa ulaganjem napora na provođenju Strategije MARRI, jačati Inicijativu uz puni angažman eksperata unutar učesnica i uz podršku drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Pored BiH, na sastanku su učestvovale delegacije Republike Albanije, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Crne Gore, predstavnici GIZ-a i MARRI Regionalnog centra.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.