Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.3.2019 10:51
Održan brifing za diplomatske predstavnike zemalja u Odboru guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 19. marta 2019. godine je održan brifing za diplomatske predstavnike zemalja zastupljenih u Odboru guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Brifing, na kojem se okupilo pedesetak visokih diplomata akreditovanih u BiH, održan je u cilju prezentiranja informacija o toku priprema za 28. Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a i prateći Poslovni forum, koji će se održati u Sarajevu, od 07. do 09. maja 2019. godine. Sastanak Odbora guvernera EBRD-a je centralni događaj predstojećeg trodnevnog skupa.

Ispred MVP BiH domaćin brifinga je bio Almir Šahović, pomoćnik ministra za multilateralne odnose, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predstavljao je Hamid Tinjak, sekretar Ministarstva i šef državnog koordinacionog tima. Pored direktora Ureda EBRD-a u BiH, Iana Brauna (Ian Brown), delegaciju EBRD-a su činili Enco Kvatroćoke (Enzo Quattrociocche), generalni sekretar Banke, Stefania Galbiati Bol (Ball), šef protokola u Uredu generalnog sekretara, Eric Ortega, šef Odjela za organizaciju međunarodnih sastanaka Banke i Sergei Guriev, glavni ekonomist EBRD-a.

Poslovni forum koji je ključni element Godišnjih sastanaka Banke predstavlja platformu na kojoj predstavnici EBRD-a prezentuju svrhu i ciljeve Banke kojima se potpomažu tranzicije, sa posebnim težištem na razvoj privatnog sektora. Forum će okupiti sve privredne aktere oko bogatog programa panel-diskusija, sesija posvećenih investicionim prilikama, bilateralnih sastanaka i aktivnosti umrežavanja, a uporedo sa sastancima Odbora guvernera i aktivnosti u okviru Poslovnog foruma odvijaće se i susreti organizacija civilnog društva.

U srijedu, 08. maja 2019. godine, biće održan Panel o Zapadnom Balkanu na visokom nivou, uz učešće lidera šest zemalja Zapadnog Balkana, nakon čega će uslijediti sesija posvećena prezentacijama investicionih prilika i mogućnosti. Na ovoj poslovno-političkoj manifestaciji učestvovaće 500 zvaničnih delegata u 70 delegacija, na čijem čelu se nalazi guverner EBRD-a, 700 poslovnih gostiju, predstavnici domaćih i stranih medija, predstavnici NVO i civilnog društva, 150 članova operativnog osoblja EBRD-a, 200 članova logističkog osoblja EBRD-a, 150 zvaničnika zemlje-domaćina, ukupno oko 2,000 osoba.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.