Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.12.2018 14:51
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na ministarskom sastanku u Parizu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske Jean-Yvesa Le Driana, učestvovao na ministarskom sastanku u okviru francusko-njemačke inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu (SALW), koji je održan u Parizu, 11. decembra 2018. godine.

Ministar Crnadak obratio se učesnicima sastanka tokom prve sesije, koja je uslijedila nakon uvodnih obraćanja ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske Jean-Yvesa Le Driana i federalnog ministra za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke Heika Maasa.

U obraćanju, ministar Crnadak je istaknuo važnost današnjeg sastanka za postizanje održivog rješenja protiv ilegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim naoružanjem i municijom na Zapadnom Balkanu, te ponovio zahvalnost Francuskoj i Njemačkoj za ovu važnu inicijativu, koja je svoju mapu puta dobila na ovogodišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji je održan u Londonu.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina partner Evropskoj uniji i državama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, da sarađuje sa EU na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te da predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuju u Misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici. Također je informirao da je BiH usvojila Strategiju za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, i da je na globalnom nivou dio Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina veliku važnost posvećuje razvoju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, što se ogleda u aktivnom učešću BiH u regionalnim inicijativama, i podsjetio da BiH ove godine predsjedava trima regionalnim inicijativama: Regionalnom inicijativom za migracije, azil i povratak izbjeglica (MARRI), Fondom za Zapadni Balkan (WBF) i Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Bosna i Hercegovina će nastaviti politički dijalog i saradnju na različitim područjima važnima za stabilnost regiona, ekonomski rast i stvaranje uvjeta za bolji životni standard građana Bosne Hercegovinu i regiona. Imajući u vidu sigurnosne izazove koje BiH dijeli sa zemljama EU i regije, naglasio je potrebu intenziviranja saradnje i ponovio da će Bosna i Hercegovina nastaviti saradnju na području sigurnosti, borbe protiv organiziranog kriminala, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, granične sigurnosti i upravljanja migracijama, kao i protiv cyber prijetnji.

Francusko-njemačka inicijativa za podršku sveobuhvatnoj kontroli malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu (SALW) pokrenuta je u decembru 2017. godine, a ima za cilj podršku sveobuhvatnom i koordiniranom pristupu borbi protiv ilegalne trgovine oružjem i unapređenje kontrole nad malim i lakim naoružanjem u regionu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.