Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.11.2018 10:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se u Briselu sa zvaničnicima nekoliko država članica NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić održao je 14. novembra 2018. godine u sjedištu NATO-a u Briselu odvojene sastanke sa zvaničnicima nekoliko država članica NATO saveza.

Zamjenik ministra je održao sastanke sa ambasadorom Radovanom Javorčikom, stalnim predstavnikom Delegacije Slovačke Republike u NATO-u, ambasadoricom Hélène Duchêne, stalnom predstavnicom Delegacije Republike Francuske u NATO-u, ambasadoricom Marisom Gerards, stalnom predstavnicom Delegacije Kraljevine Nizozemske u NATO-u, Douglasom D. Jonesom, zamjenikom stalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u i Jamesom Mackeyom, šefom Odjela za evroatlantsko i globalno partnerstvo u NATO savezu.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo veliku važnost procesa evroatlantskih integracija, te u tom kontekstu i značaj aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) odnosno provedbu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Naglasio je da MAP, kao vrlo važan instrument saradnje sa NATO-om, ima velike praktične koristi za institucije BiH u pogledu reformskih procesa na bosanskohercegovačkom evroatlantskom putu. Naglasio je važnost daljeg razvoja saradnje između BiH i NATO-a te je u tom kontekstu izrazio uvjerenje da će u skoroj budućnosti zemlje članice NATO saveza pozvati Bosnu i Hercegovinu da preda svoj prvi Godišnji nacionalni program, te time aktivisati Akcioni plan za članstvo u NATO. Podsjetio je i na angažman BiH u NATO - vođenoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, ali i u drugim mirovnim misijama, te informisao da u svim navedenim aktivnostima Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju posvećenost i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Zamjenik ministra Brkić je tokom razgovora sa predstavnicima navedenih zemalja naglasio da su evropske i evroatlantske integracije BiH, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja glavni vanjskopolitički ciljevi BiH. Dodao je da je BiH odlučna poduzeti dalje korake u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti, kao i korake u cilju jačanja partnerstva s NATO-om.

Zamjenik ministra je pozdravio aktivnosti država članica NATO kada je u pitanju Politika otvorenih vrata (ODP) te je u tom kontekstu izrazio nadu da će nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) NATO-a na nivou ministara vanjskih poslova, a na kojem bi se trebalo raspravljati i o Politici otvorenih vrata, BiH dobiti poziv za aktivaciju MAP-a kako bi nastavila, ali i ubrzala daljnje aktivnosti na svom evroatlantskom putu.

Sagovornici su naglasili da pružaju punu podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se što prije aktivira MAP i ubrza put BiH ka evroatlantskim integracijama. Istaknuli su važnost ispunjavanja uslova i zadataka koji se nađu pred BiH na njenom evroatlantskom putu, jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi naroda i građana BiH.
Sastancima je uz zamjenika ministra Brkića prisustvovao i ambasador Almir Džuvo, šef Misije BiH pri NATO.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.