Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.9.2018 14:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio u nastupnu posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu Marti J. Bissell

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 20. septembra 2018. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Marti J. Bissell.

Na početku razgovora zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, poželio je dobrodošlicu brigadnom generalu Bissel te čestitao na postavljenju na ovu dužnost. Zahvalio se na dosadašnjoj podršci NATO štaba u Sarajevu aktivnostima vezanim za reformu sektora odbrane i bezbjednosti te pomoći BiH na njenom evroatlantskom putu. Izvijestio je sagovornicu o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predstojećim Općim izborima kao i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjsko-političkih prioriteta BiH. Naglasio je da BiH i dalje ostaje opredijeljena svom vanjsko-političkom cilju, evroatlantskom putu, koji zahtjeva kontinuisanu opredijeljenost i unapređivanje odbrambenih sposobnosti zemlje, izgradnji jakih demokratskih institucija te jačanju i modernizaciji Oružanih snaga.
 
Govoreći o procesu pristupanja BiH u NATO i ispunjavanju preostalih uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), zamjenik Brkić je naglasio da je saradnja NATO i BiH na visokom nivou i da se ostvaruje kroz programe saradnje. Posebno je istakao da će skora aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavljati značajan podsticaj svim reformskim procesima u zemlji te važan i pozitivan integracijski signal za BiH. Zamjenik ministra Brkić takođe je informisao sagovornicu da su institucije BiH spremne razmotriti dokument Godišnji Nacionalni Program 2018-2019, kako bi se tokom ovoga ciklusa dosegao stepen reformi koji omogućava ubrzanje evroatlantskog integracijskog procesa. Izvijestio je i da BiH aktivno učestvuje u nizu zajedničkih aktivnosti kao partnerska zemlja, unutar dostupnih mehanizama kao što su Intenzivirani dijalog, Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) te Planiranje i proces revidiranja (PARP). Brkić je upoznao i brigadnog generala Bissel da BiH s 55 pripadnika aktivno učestvuje u NATO vođenoj misiji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan te da je opredijeljena za nastavak misije u Afganistanu kao i doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti. Na sastanku je naglašeno i da će BiH i dalje provoditi aktivnosti u cilju unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne saradnje i implementacije politike dobrosusjedstva.

Brigadni general Bissell zahvalila se na dobrodošlici i informacijama. Izrazila je zadovoljstvo što ima priliku lično doprinijeti razvoju odnosa BiH i NATO-a te naglasila da NATO daje punu podršku daljem progresu BiH na njenom evroatlantskom putu. Poručila je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja saradnje i u narednom periodu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.