Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
17.7.2018 12:17
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na prezentaciji Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH za period 2018-2021. godina

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak  pozdravnim je govorom 16. jula 2018. godine otvorio prezentaciju Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH za period 2018-2021. godine.

Ministar Crnadak je tom prilikom istakao da je Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2018.-2021.) dobio podršku svih nivoa vlasti BiH. Naglasio je da je ovaj Akcioni plan baziran na ključnim prioritetima na putu BiH prema EU, koji, između ostalog, obuhvata pravosuđe, policiju, borbu protiv korupcije, borbu protiv trgovine ljudima, a jedan od prioriteta je i obrazovanje. “BiH je potrebna vladavina prava u borbi protiv korupcije kao i kvalitetniji rad pravosuđa. Potreban nam je veći kvalitet života, a jedan od načina je da učinimo institucije jačim i da građani budu bezbjedniji. Bitno je da BiH napravi krupne korake naprijed. Važno je da ovaj Akcioni plan na odgovarajući način bude ispunjen i da BiH pokaže da može svojim građanima osigurati bolji život", rekao je ministar Crnadak.

Šef Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek je istakao da je Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu značajan strateški dokumenat i rezultat je kompromisa svih u zemlji. Izrazio je zadovoljstvo da je ovaj dokument odobrilo i svih 47 zemalja članica Vijeća Evrope.



Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Almir Šahović je naglasio da je Akcioni plan pripremljen prema novoj metodologiji koja omogućava fleksibilnost i eventualne izmjene u toku implementacije. Naglašavajući važnost Akcionog plana dodao je kako će on omogućiti daljnji progres BiH u ispunjavanju kriterija, posebno na putu prema Evropskoj uniji.

Cilj Akcionog plana Vijeća Evrope za BiH za period 2018-2021. godina je da se zakonodavstvo, institucije i prakse BiH usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. Planirani budžet za izvršenje ovog plana je 18,1 milion eura, a za sada je osigurano 2,7 miliona eura.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.