Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.6.2018 11:07
Zamjenik ministra inostranoh poslova BiH Josip Brkić primio u posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić primio je 21. juna 2018. godine u posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH  José María Valdemoro Giméneza (José María Valdemoro Giménez).

Zamjenik ministra Brkić je ambasadoru Gimenezu poželio dobrodošlicu u BiH i upoznao je sagovornika o vanjskopolitičkim prioritetima BiH, s posebnim naglaskom na evro i evroatlantske integracije.  Kada je riječ o NATO integracijama, zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjednik Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, informisao je ambasadora Gimeneza o ispunjavanju uvjeta za što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH, istaknuvši da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH u 2018.godini
U vezi sa evropskim integracijama BiH naveo je da proces ne zavisi samo od nas već da mnogo utiču politički događaji koji se dešavaju u regionu. S tim u vezi, naveo je primjer Makedonije i pozitivne signale koji se bilježe na planu evroatlanskih integracija u ovoj zemlji.
Od aktuelnosti u vezi evropskih integracija BiH obavijestio je sagovornika da je BiH dobila  dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije i da institucije na principu  konsenzusa već spremaju odgovore. Naglasio je da BiH očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije te konsekventno tome sticanje statusa kandidata.
Zamjenik ministra Brkić upoznao je sagovornika s aktualnom političkom situacijom u BiH posebno naglasivši nužnost promjene Izbornog zakona, kako bi se omogućila provedba rezultata predstojećih Opštih izbora, na osnovu odluke Ustavnog suda BiH.

Zamjenik ministra Brkić iznio je prikaz situacije sa dijasporom BiH kao i prijekom potrebom da se u BiH više radi na privlačenju stranih investicija. Prema njegovom mišljenju u cijeloj zemlji bi,  prije svega, trebalo omogućiti i olakšati  uspješnim poslovnim ljudima iz dijaspore da svoje znanje i kapital investiraju u vlastitoj zemlji.

Ambasador Gimenez zahvalio se zamjeniku ministra Brkiću na iskazanoj dobrodošlici i obećao je da će tokom svog mandata nastaviti pomagati BiH na njenom evro i evroatlanskom putu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.