Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.6.2018 17:45
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u odvojenim posjetama ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwarda Fergusona i ambasadora Federativne Republike Brazil Manoela Gomesa Pereiru

Ministar inostranih  poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 18. juna u odvojenim posjetama ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwarda Fergusona i ambasadora Federativne Republike Brazil u BiH Manoela Gomesa Pereiru
 

Ministar Crnadak upoznao je ambasadora Fergusona sa aktualnom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na predstojeće Opšte izbore u BiH  i aktivnosti koje se provode na ispunjenju uslova za prijam u Evropsku uniju. Ministar Crnadak je u kratkim crtama iznio stavove o regionalnom pristupu evropskim integracijama i ključnim regionalnim  političkim problemima koji se javljaju u procesu  evrointegracija Zapadnog Balkana.

Ambasador Ferguson je naveo je da će Samit  o zapadnom Balkanu u Londonu biti od velike važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Velike Britanije na ovom dijelu Balkana i da  glavni problemi Zapadnog Balkana, pored bilateralnih, ostaju vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal.

Sagovornici su se složili da će zajedno raditi na pripremi  i realizaciji Samita o Zapadnom Balkanu u okviru  Berlinskog procesa, koji će se održati u Velikoj Britaniji  09. i 10. jula 2018. godine.

************************************************

Ministar Crnadak primio 18. juna 2018. ambasadora Federativne Republike Brazil u Bosni i Hercegovini Manoela Gomes Pereiru. Na sastanku je zaključeno da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Sagovornici su iznijeli niz prijedloga u cilju poboljšanja ekonomske saradnje, s obzirom na činjenicu da ekonomski odnosi ne prate dobre političke odnose. U cilju poboljšanja bilateralnih odnosa, ministar Crnadak obavijestio je ambasadora Pereiru da je Predsjedništvu BiH dostavljen zvaničan prijedlog MIP BiH da se u Brazilu otvori ambasada BiH  i da se radi na realizaciji te ideje.

Sagovornici su razgovarali i o opštim izborima u BiH i Brazilu koji su zakazani za isti datum u obje zemlje, 07. oktobar 2018. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.