Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.6.2018 10:47
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je u odvojenim posjetama ambasadora Republike Francuske u BiH Gijom Rusona (Guillaume Rousson) i ambasadora Republike Poljske u BiH Andržeja Kravčika (Andrzej Krawczyk)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 14. juna 2018. godine sa ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Rusonom (Guillaume Rousson)
Tokom razgovora bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje na svim nivoima, kao i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. S tim u vezi ministar Crnadak je tokom sastanka u kratkim crtama podsjetio na najvažnije zaključke sa nedavno održanog ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative (CEI ) u Splitu. 
Ministar Crnadak i ambasador Ruson su takođe razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu i predstojeće Opće izbore u BiH. Sagovornici su se složili da je obaveza BiH i nakon sticanja kandidatskog statusa za članstvo u EU  da institucije rade na privlačenju stranih investicija i popravljanju poslovne klime u zemlji. Kao najvažnije sredstva za postizanje zadatih ciljeva poboljšanja u ekonomiji, navedena  je borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravne države.

**************************
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 14. juna 2018.  u oproštajnu posjetu  ambasadora Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Andržeja Kravčika (Andrzej Krawczyk).
Ministar Crnadak istakao je da između BiH i Poljske nema otvorenih pitanja, te da su bilateralni odnosi vrlo dobri ali da postoji potreba stalnog poboljšanja bilateralnih odnosa u oblasti ekonomije. Zatim je u kratkim crtama dao prikaz političke situacije u BiH sa posebnim osvrtom na predstojeće Opće izbore u BiH. Ministar Crnadak se zahvalio ambasadoru Kravčiku na svemu što je u toku mandata učinio na planu razvoja bilateralnih odnosa između dvije zemlje, te mu poželio sve najbolje u daljnoj karijeri i u privatnom životu. 

Zahvaljujući se na višegodišnjem gostoprimstvu koje je doživio u BiH i na dobroj saradnji  i podršci koju su mu pružile institucije BiH, ambasador Kravčik je i ovom prilikom iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija i ponudio  nastavak  pomoći Poljske posebno u oblasti pregovaranja u procesu evropskih integracija.
Ambasador Kravčik obavijestio je ministra Crnatka o njegovom nasljedniku na poziciji ambasadora Republike Poljske u BiH čiji dolazak se očekuje tokom septembra 2018. godine i iskazao nadu da će novi ambasador nastaviti raditi u pravcu razvoja prijateljskih odnosa BiH i Poljske.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.