Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
23.4.2018 11:08
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na sastancima u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Samitu SEECP-a, koji se održavaju 23. i 24. aprila 2018. godine na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija.

Zemlje regiona organizirane u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi su u posljednja dva desetljeća iskazale političku zrelost kroz razvijanje regionalnog dijaloga i saradnju. Od samog osnivanja SEECP igra značajnu ulogu u ohrabrivanju EU integracijskog procesa našeg regiona, kao i snažan instrument u promoviranju pomirenja i stabilnosti.

Održavanje ovog političkog foruma je u vrlo značajnom momentu za Bosnu i Hercegovinu i njen EU integracijski proces. Posve je jasna poruka da put do Brisela vodi preko regionalne saradnje. Bosna i Hercegovina će nastaviti podržavati i aktivno sudjelovati u aktivnostima i programima različitih inicijativa koje prepoznaju višenamjenske mogućnosti povezivanja zemalja regiona.

Sastanku ministara je prethodio sastanak političkih direktora na kojem je usaglašeno da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsjedavanje SEECP-om u razdoblju 2018/2019. godine.

Također, postignut je konsenzus o izboru dva kandidata koji će u narednom mandatu biti na mjestu generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), sa sjedištem Sekretarijata u Sarajevu, Majlinda Bregu u razdoblju 2019 – 2021, i Igor Lukšić 2022 – 2024. godine. Zajednički izbor generalnog sekretara je novi izvrstan primjer duha konsenzusa i dobrih i prijateljskih veza između sudionika SEECP-a. 

Na Samitu SEECP-a, koji će se održati sutra, 24. aprila 2018. godine, predviđeno je usvajanje Deklaracije, što je bio predmet dogovora na današnjim sastancima.

Očekuje se da će premijeri zemalja sudionica SEECP-a, na Samitu potvrditi dogovorene stavove u okviru Deklaracije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.