Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.4.2018 16:02
Zamjenik ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Hideyuki Sakamota

Zamjenik ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 20. aprila 2018. godine u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamota.

Na početku sastanka  zamjenik ministra Brkić poželio je dobrodošlicu ambasadoru  Sakamoti, a zatim izrazio zadovoljstvo dobrom bilateralnom i multilaterarnom saradnjom između BiH i Japana.

U cilju unapređenja odnosa između dvije zemlje zamjenik  ministra Brkić je istakao da je potrebno u  narednom razdoblju fokusirati se na jačanje ekonomskih odnosa. S tim u vezi, pozdravio je predstojeći Investicijski forum privrednika dvije zemlje koji će se održati krajem maja 2018. u Tokiju sa učešćem Spoljnotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje investicija (FIPA) i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao najefikasnijeg načina za povezivanje poslovnih ljudi BiH i Japana i promociju projekata potencijalnim investitorima.

Zamjenik ministra Brkić obavijestio je sagovornika u kratkim crtama o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na predstojeće Opšte izbore u BiH i stajališta u vezi promjene Izbornog zakona BiH. Zatim je naveo pozitivne korake koje je Bosna i Hercegovina učinila u posljednjih godinu dana na planu evro i evroatlantskih integracija. S tim u vezi, ministar Brkić naveo je da se očekuje aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo) koji bi predstavljao pozitivan integracijski iskorak za BiH

Ambasador Sakamota se zahvalio na dobrodošlici, iskazao želju Japana da ulaže u konkretne projekte u BiH u oblastima zaštite okoliša, zdravstva, obrazovanja i kulture. Zvanično je pozvao zamjenika ministra Brkića da u ovoj godini posjeti Japan. Predložio je da se posjeta obavi u okviru bilateralnih konsultacija između ministarstava inostranih poslova Japana i BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.