Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.4.2018 15:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio u posjetu zamjenicu ministra vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londono

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 20. aprila 2018. godine u posjetu zamjenicu ministra vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londono.

Zamjenik ministra Brkić je izrazio želju i spremnost da se u narednom periodu unaprijede odnosi dvije zemlje na svim poljima. Ocijenio je da bi konkretni koraci u tom smjeru bili veća razmjena posjeta između dvije zemlje na visokoj razini i intenziviranje privredne suradnje. Također je izrazio zahvalnost Vladi Kolumbije zbog toga što je nerezidentno diplomatsko pokrivanje BiH pomjerila iz Berlina u bližu Budimpešu, čime su se otvorile mogućnosti za češće kontakte i bolju suradnju dvije zemlje.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo nedavnim obostranim ukidanjem viznog režima za nositelje putnih isprava Kolumbije i BiH. Pozdravili su odluku Vlade Republike Kolumbije od februara o.g. o ukidanju viza za državljane BiH za period 90 dana koji se može produžiti za još 90 dana, a koja je uslijedila nakon prošlogodišnje odluke Vijeća ministara BiH o uvođenju bezviznog režima za nositelje kolumbijskih putnih isprava. Kolumbijska strana je izrazila zahvalnost za ovu odluku Vijeća ministra BiH jer je njome umnogome olakšan dolazak kolumbijskih turista, od kojih je najviše hodočasnika u Međugorje.

Razmijenjene su informacije o iskustvima u izgradnji mira i post-konfliktnim situacijama, kao i procesu razminiranja budući da se obje zemlje suočavaju sa problemom zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Zamjenik ministra Brkić je informirao o tome kako  je sustav razminiranja uspostavljen i kako funkcionira u BiH.

Na sastanku je također razgovarano o političkoj situaciji u BiH i Kolumbiji, kao i vanjskoj politici obje zemlje. Zamjenik ministra Brkić je naglasio da su prioriteti vanjske politike BiH europske i euroatlantske integracije i regionalna suradnja, te upoznao sugovornicu o aktuelnostima u ovim procesima.

Kao oblasti u kojima dvije zemlje imaju potencijal za buduću suradnju sugovornici su definirali obrazovanje, nauku, kulturu, turizam, te suradnju univerziteta.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.