Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.2.2018 14:52
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske Peterom Stenlundom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 21. februara 2018. godine sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske Peterom Stenlundom.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji Bosne i Hercegovine, evropskom i evroatlantskom putu BiH, unutrašnjoj politici i Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine kao i regionalnoj saradnji. Zamjenik ministra Brkić i državni sekretar Stenlund osvrnuli su se i na objavljenu Strategiju o proširenju EU.

Zamjenik Brkić istaknuo je da ideja perspektive članstva u Evropskoj uniji ujedinjuje region te da vodstvo BiH i njeni građani podržavaju članstvo BiH u Evropskoj uniji jer evropske integracije donose faktor mira i stabilnosti kako u BiH tako i u regionu, te napomenuo da fokus na reforme unutar integracijskog procesa ne ostavlja prostor za druge stvari. Također je napomenuo da krajem februara u BiH dolazi predsjednik Evropske komisije Jean Claude Junker kada će biti predani odgovori na Upitnik koji je rezultat saradnje svih nivoa vlasti te potvrda funkcionisanja mehanizma koordinacije.

Državni sekretar Stenlund istaknuo je da Republika Finska podržava nastojanja BiH u procesu EU integracija, te će u cilјu osiguranja mira, sigurnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu nastaviti podržavati proširenje EU. Upoznao je zamjenika Brkića da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predsjedavanja Finske Vijećem Evropske unije u drugoj polovici 2019. godine. Također je napomenuo i da će napredak svake zemlјe i dalјe zavisiti od dinamike ispunjavanja zadatih kriterija. Sagovornici su se složili da su reforme, vladavina prava i borba protiv korupcije važan segment evropskih integracija.

Tokom sastanka zamjenik Brkić upoznao je sekretara Stenlunda i o evroatlantskim integracijama BiH, fazi ispunjavanja Talinskih uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH te je izrazio očekivanje da će u prvoj polovici 2018. godine biti aktiviran MAP za BiH što bi bio pozitivni integracijski signal.

S obzirom da se državni sekretar interesovao za reforme Izbornog zakona zamjenik Brkić ga upoznao sa trenutnom situacijom oko Izbornog zakona i provođenju Izbora u BiH. Istaknuo je nadu da put evropskih integracija neće postati taocem izborne godine kako ne bismo unazadili postignuti demokratski progres.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.