Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.6.2016 17:06
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Zagrebu susreo sa novinarima koji za bosanskohercegovačke medije izvještavaju iz Republike Hrvatske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 22. juna 2016. godine u Zagrebu susreo sa novinarima koji za bosanskohercegovačke medije izvještavaju iz Republike Hrvatske, kao i sa predstavnicima medijskih kuća iz Republike Hrvatske.

Ovo je drugi susret sa dopisnicima medija iz zemalja regiona, nakon što je sličan upriličen 23. januara 2016. godine u Beogradu. Planirano je da se naredni susret organizuje i u Podgorici.

Ministar Crnadak je tokom susreta govorio o bilateralnim političkim, ekonomskim i drugim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te drugim temama koje se tiču odnosa dvije zemlje, odnosa u regionu i šire.

Posebnu pažnju ministar Crnadak je posvetio napredovanju Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija - napretku ostvarenom u proteklom periodu, trenutnoj poziciji naše zemlje, te narednim koracima i izazovima nakon što je aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji predata 15. feburara 2016. godine.

Ministar Crnadak je istakao da Republika Hrvatske pruža značajnu podršku BiH u procesu pridruženja te izrazio nadu da će se procedure u vezi sa zaključivanjem Ugovora o europskom partnerstvu između BiH i Hrvatske okončati uskoro kako bi na sljedećem bilateralnom susretu ministara vanjskih poslova u Zagrebu taj ugovor bio i potpisan. Time bi se stvorio formalni okvir da se već do sada iskazana podrška Hrvatske na europskom putu BiH nastavi kroz političku i diplomatsku podršku, te ekspertski rad.

Susret u Zagrebu je bio prilika za uspostavljanje kontakata, razmjenu informacija, te dogovor o modalitetima buduće saradnje ministra Crnatka i ministarstva na čijem se čelu nalazi, uključujući i Ambasadu BiH u Zagrebu sa dopisničkom mrežom u Hrvatskoj.

Susretu u Zagrebu prisustvovali su dopisnici i predstavnici Oslobođenja, Hine, RTL, HRT i N1. Sa druge strane susretu su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj i načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Nebojša Regoje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.