Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
25.5.2016 14:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio u posjetu zamjenika ministra vanjskih poslova Kraljevine Tajland Virasakdi Futrakula

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 25. maja 2016. godine u posjetu zamjenika ministra vanjskih poslova Kraljevine Tajland Virasakdi Futrakula, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji dvije države u međunarodnim organizacijama.

Ocijenjeno je da su odnosi između BiH i Tajlanda vrlo dobri i prijateljski i da je potrebno dalje raditi na razvoju ekonomske saradnje i ugovornom reguliranju odnosa. Sagovornici su se složili da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima turizma i poljoprivrede. U vezi s tim usaglašeno je da se prvo uspostavi institucionalni okvir buduće bilateralne saradnje, odnosno potpiše memorandum o saradnji.

Zamjenik ministra Brkić je informirao o vanjskopolitičkim prioritetima BiH i aktualnoj unutrašnjoj situaciji, sa akcentom na reforme koje se provode. Istaknuo je da je BiH zainteresirana za unapređenje bilateralnih odnosa sa Tajlandom osobito na ekonomskom planu. Predložio je da se što je prije moguće, najkasnije do kraja ove godine, potpiše Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava.

Zamjenik ministra Tajlanda je istaknuo da njegova zemlja ima mnogo iskustva u oblasti turizma, kao i izvrsne škole za radnike u turizmu, te predložio saradnju sa BiH u tom smislu. Informirao je da Tajland, kao druga najveća ekonomija u jugoistočnoj Aziji, želi da otvori svoju međunarodnu razvojnu agenciju – TICA u Bosni i Hercegovini.

Zamjenici ministara su razmijenili informacije i o multilateralnoj saradnji dviju država u međunarodnim organizacijama i tijelima.

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.