Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.5.2016 16:51
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je na sastanku Sjeverno atlantskog vijeća (NAC) sa ministrima vanjskih poslova zemalja partnera u operaciji Odlučna podrška

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, održan je u NATO-štabu u Briselu u periodu 19-20. maja 2016. godine. U okviru potonjeg sastanka je predviđeno više zasjedanja, a na jednom od njih koji se tiče Afganistana i misije „Odlučna podrška“, učešće je uzeo zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO, u formatu misije Odlučne podrške, ministri su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, kao i o finansijskoj podršci Nacionalnoj odbrani Afganistana i sigurnosnim snagama (Afghan National Defense and Security Forces), nakon 2017. godine.

Zamjenik ministra Brkić je u svom obraćanju naglasio da je BiH partner NATO-u i da maksimalno koristi sve instrumente i mehanizme NATO-a koji su na raspolaganju partnerskim zemljama. Potvrdio je podršku Bosne i Hercegovine jačanju mira i stabilnosti u Afganistanu i dodao da BiH pokazuje predanost vrijednostima NATO-a slanjem vojnika u NATO vođenu operaciju u Afganistan.

„Prvi kontingent Oružanih snaga BiH u misiju ISAF je raspoređen 2009. godine, a danas doprinosi misiji Odlučna podrška. U januaru ove godine, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata za grupu dočasnika Oružanih snaga BiH za sudjelovanje u operaciji Odlučna podrška u Afganistanu i zaključak kojim BiH potvrđuje svoj interes za sudjelovanje u planiranju uspostave civilno vođene misije u Afganistanu, nakon završetka misije Odlučna podrška, imajući u vidu potencijalni doprinos BiH za treću fazu, tzv. Trajno partnerstvo - Enduring partnership s Afganistanom", istaknuo je zamjenik ministra Brkić.

Također je naglasio da je BiH pokazala zavidan nivo političke volje i da bi aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) dalo dodatni zamah unaprjeđenju saradnje Bosne i Hercegovine s NATO-om, te da BiH od Alijanse očekuje aktiviranje MAP-a prije ili tokom Varšavskog samita, koji će se održati 7. i 8. jula 2016. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.