Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.5.2016 16:16
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj i Centralno-evropske inicijative

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na konferenciji "Podrška lokalnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima duž inicijative kineski pojas i put u Jugoistočnoj Evropi". Konferencija se održava 19. maja 2016. godine u Trstu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Centralno-evropske inicijative (CEI) kojom trenutno predsjedava Bosna i Hercegovina.

Ministar Crnadak je u ime Bosne i Hercegovine održao uvodno izlaganje u okviru sesije na visokom nivou. Pored ministra Crnatka, na ovoj sesiji su govorili italijanski ministar transporta i infrastrukture Graziano Deirio, predsjednik kineskog fonda "Put svile" Wang Yanzhi, i predsjednik odbora banke Intesa Sanpaolo Gian Maria Gros-Pietro.

Ministar Crnadak je naglasio da ova konferencija predstavlja značajan korak u saradnji Centralno-evropske inicijative sa partnerima van regiona, naglašavajući da svaki infrastrukturni projekat inicira razvoj preduzetništva što dodatno podstiče ekonomski razvoj. Taj proces je nezamisliv bez snažnog učešća međunarodnih finansijskih institucija i bliske saradnje sa Kinom, koja trenutno predstavlja jedan od glavnih pokretača svjetske ekonomije.

Kao predstavnik zemlje koja predsjedava CEI u toku 2016. godine, ministar Crnadak je pohvalio kinesku spremnost za saradnju sa zemljama regiona te istakao da je Kina značajan investitor u velikim elektro-energetskim projektima u našoj zemlji.

"Inicijativa "kineski pojas i put u Jugoistočnoj Evropi" bi mogao biti značajan korak naprijed naših zemalja u razvoju ka zemljama razvijenog svijeta. Implementacija projekta, uz postizanje značajnog napretka u povezanosti unutar regiona i ka ostatku Evrope i Azije, nivo trgovinske razmjene i investicija bi mogli biti višestruko povećani", zaključio je ministar Crnadak u svom uvodnom izlaganju.

Na kraju konferencije ministar Crnadak je u ime CEI iznio i završna zapažanja konferencije čiji je cilj bila razmjena iskustava, ideja i prijedloga za pronalaženje efikasnijih modela povezivanja i finansiranja i efektnije upotrebe povezanosti i komplementarnosti ekonomija regiona kako bi se povećala zaposlenost i drugi makroekonomski pokazatelji.

Ministar Crnadak je istakao da je konferencija uspješno definisala značajne mogućnosti lokalnih preduzetnika i malih i srednjih preduzeća te na taj način ponudila način njihovog daljnjeg razvoja sa ciljem jačanja mogućnosti, povećanja standarda rada i ojačanje konkurentnosti. Ministar Crnadak je naglasio da je ova konferencija samo prvi korak projekta "kineski pojas i put u Jugoistočnoj Evropi" čija bi implementacija trebala donijeti stvarnu transformaciju ekonomija zemalja regiona. Na kraju, ministar je predložio da se u okviru CEI uspostavi mehanizam za praćenje implementacije kako bi sve zemlje regiona blagovremeno dobijale ažurirane informacije o svim značajnim aktivnostima u okviru ovog projekta.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.