Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.5.2016 14:13
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na sastanku sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, koji je održan 19. maja 2016. godine. Izaslanstvo Odbora predvodio je predsjedavajući Elmar Brok.

Zamjenik ministra Brkić je zahvalio Odboru i Evropskom parlamentu za svu pomoć i potporu koju su do sada pružili Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, te informirao o trenutnim aktuelnostima u procesu EU integracije. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da očuva pozitivan momentum i što prije završi posao oko prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostave efikasnog mehanizma koordinacije. Informirao je o jučerašnjoj odluci Agencije za statistiku BiH da objavi rezultate popisa stanovništva i domaćinstava u BiH u skladu sa preporukama Međunarodnog monitoring tima, što je, kako je naglasio zamjenik ministra, od velikog značaja za proces EU integracija. Zamjenik ministra Brkić je izrazio nadu da će BiH svoje obaveze ispuniti u prvim danima predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom, kako bi Vijeće EU moglo razmotriti zahtjev BiH za članstvo sa pozitivnim ishodom, te zatražiti od Evropske komisije da sačini mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, što bi zatim rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini. Sve ove aktivnosti koje se provode u BiH, uz kontinuiranu potporu EU, dovele bi do postizanja cilja – stjecanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Predsjedavajući Odbora Elmar Brok je naglasio da je pred BiH intenzivan period na ispunjavanju uvjeta, te da BiH ne može biti kandidat bez funkcionalnog mehanizma koordinacije za postizanje jedinstvene pozicije o pitanjima evropskih integracija.

Članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, među kojima su bili izvjestitelj EP za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda, predsjednik izaslanstva EP za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula i potpredsjednik Odbora Andrej Plenković, potvrdili su nastavak potpore Evropskog parlamenta Bosni i Hercegovini. Naglašeno je da BiH ima izvanrednu prigodu to što je Slovačka, koja je snažan promotor Evropskog puta BiH sljedeća predsjedavajuća Vijećem EU, i da sve pozitivno što je započelo u februaru predajom aplikacije za članstvo, ne smije biti izgubljeno.

Zamjenik ministra Brkić i članovi Odbora za vanjske poslove EP razgovarali su i o utjecaju predstojećih lokalnih izbora na evropski put BiH, te NATO integracijskom procesu BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.