Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.2.2016 15:54
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao sa šefom Odjela za Zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova Eduardom Auerom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 9. februara 2016. godine sa šefom Odjela za Zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova Eduardom Auerom, sa kojim je razgovarao o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Zamjenik ministra Brkić je informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i toku priprema za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji, 15. februara 2016. godine u Bruxellesu. Naglasio je da je u interesu BiH da se reforme što prije usvoje i provedu i da je aktuelna vlast u BiH potpuno posvećena ovom cilju. Informirao je da pregovori između BiH i EU o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počinju 16. februara u Sarajevu, te da je mehanizam koordinacije usvojen. Dodao je da je neophodno zadržati trenutno pozitivno ozračje u vezi sa evropskom perspektivom BiH.

Šef Odjela Auer je iskazao zadovoljstvo provedbom Reformske agende i iskazao očekivanje da će isti napredak uskoro biti postignut u druga dva važna segmenta – mehanizmu koordinacije i prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naglasio je da je napredak u ova dva segmenta vrlo važan kako bi aplikacija bila kredibilna i dobila podršku svih država članica EU.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-unnar Wigemark.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.