Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.2.2016 13:15
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao u svečanom otvaranju Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je u ponedeljak, 8. februara 2016. godine u svečanom otvaranju Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016, koje je upriličeno u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ministar Crnadak je zajedno sa ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom i ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adilom Osmanovićem u Narodnom pozorištu održao press konferenciju kojom je najavljen početak ovog važnog kulturnog događaja.

Ovom prilikom ministar Crnadak je zahvalio na podršci Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i istaknuo da su bilateralni odnosi između dvije zemlje jako dobri i bez otvorenih pitanja. Predstavio je akcioni plan razvoja bilateralnih odnosa BiH - Austrija za 2016. godinu kojim je predviđeno na prvom mjestu, daljnje unapređenje političke saradnje, uz intenzivniju razmjenu posjeta i nastavak austrijske podrške nastojanjima BiH da se uključi u evropske tokove. Na drugom mjestu je jačanje kulturne saradnje sa središnjim događajem – Godinom kulture BiH – Austrija. Ekonomska saradnja, saradnja na polju javne uprave i konzularnih poslova, te saradnja na polju obrazovanja i nauke su također oblasti kojima će se u tekućoj godini posvetiti posebna pažnja u odnosima između dvije zemlje. Ministar Crnadak je zahvalio ministru Kurzu na ličnom angažmanu koji prelazi funkciju šefa diplomatije. Naglasio je da će događaji u okviru Godine kulture Austrije i BiH biti organizirani u oba entiteta, na području cijele BiH, da bi dobri odnosi dviju zemalja doprli do svih.

Ministar Sebastian Kurz naglasio da Austriju i BiH vežu jake historijske, kulturne i humane, ljudske veze, jer više od 200.000 građana porijeklom iz BiH danas živi u Austriji.

Ministri Kurz i Osmanović su potom potpisali Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji između BiH i Austrije, uz ocjenu da mu je cilj intenzivirati odnose dviju zemalja.

Ministri Crnadak, Kurz i Osmanović su potom učestvovali u panel diskusiji pod nazivom „Culture Talk Bosna i Hercegovina - Austrija - uloga umjetnosti i kulture", kojoj su se priključili i koordinatorica regionalnog Ureda Književne mreže TRADUKI Hana Stojić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Vahidin Preljević, umjetnička voditeljica Vareš Classic festivala, violinistica Andrea Nikolić i voditelj Ureda Open South North Arhitecture Practice Christoph Hinterreiter.

Ministar Crnadak je u diskusiji između ostalog naglasio da je ovaj događaj izuzetno važan za BiH i da je on više od unapređenja kulturnih veza, te predstavlja nadogradnju veoma dobrih bilateralnih odnosa i izuzetno dobre ekonomske saradnje. Dodao je da je do sada planirano da se u 2016. godini upriliči više od 50 događaja, i izrazio uvjerenje da će ih biti i više, budući da postoji interes za ovaj projekt u BiH, kao i interes bosanskohercegovačkih građana u Austriji da se predstave sa svojim kulturnim sadržajima. Istaknuo je da bi da bi ovaj događaj mogao probuditi interesovanje i kod poslovnih ljudi, iznoseći podatak da je od rata do danas Austrija najveći direktni investitor u BiH.

Ministar Kurz je naglasio da je zapadni Balkan u središtu djelovanja vanjske politike Austrije i da će Austrija tu nastaviti svoju aktivnost i dalje u vezi svih aktuelnih tema, uključujući i onu o migracijama i izbjeglicama. Budući da se ovaj događaj odvija pod sloganom "Da se (bolje) upoznamo", ministar Kurz je ocijenio da se dvije zemlje dobro poznaju, ali još ima onih oblasti života u kojima se mogu upoznati i razvijati međusobne odnose. Naglasio je da je potencijal ovog projekta da se pokaže koliko su ljudi dviju zemalja povezani, kao primjer navodeći muzički sastav koji će predstavljati Austriju na sljedećem Eurosongu, a članovi tog muzičkog sastava imaju bosanskohercegovačko porijeklo.

Nakon diskusije uslijedilo je otvaranje izložbe „Bibliografija kao odraz veza Austrija - Bosna i Hercegovina", a jazz-trio Square Waltz iz Austrije je odsvirao kompoziciju specijalno urađenu za ovu priliku.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.