Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.10.2015 16:45
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa voditeljicom Ekspertnog tima NATO-a za procjenu implementiranja Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) Tanyom Hartman

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić sastao se 6. oktobra 2015. godine sa voditeljicom Ekspertnog tima NATO-a za procjenu implementiranja Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) Tanyom Hartman.

Zamjenik ministra Josip Brkić informirao je sugovornicu o aktivnostima koje se poduzimaju i planovima Komisije za NATO integracijski proces. Naglasio je veliku uključenost svih institucija u BiH u NATO integracijski proces. Obavijestio je o aktivnostima vlasti u BiH na knjiženju vojne, perspektivne, nepokretne imovine, sukladno principima navedenim u odluci NATO-a iz Talina, iz aprila 2010. godine.

Zamjenik ministra Brkić je izrazio nadu da će kompletan proces izrade Finalne procjene implementiranja IPAP-a od strane NATO-a, biti završen do ministarskog sastanka NATO-a, koji će se održati počekom decembra o.g. u Briselu, kako bi bili predstavljeni pozitivni rezultati koje je BiH postigla u oblastima od interesa za daljnji nastavak i ubrzanje NATO integracijskog procesa. Najavio je veći angažman na polju javne diplomacije u smislu upoznavanja i informiranja različitih grupa javnosti o prednostima članstava u NATO-u.

Voditeljica Ekspertnog tima za IPAP-a Tanya Hartman istaknula je da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko mjeseci vidljiv napredak u ispunjavanju uvjeta na euroatlantskom putu. Dodala je da je BiH uradila veliki posao, i da su ovakve pozitivne vijesti uvijek dobrodošle. Naglasila je da će ekspertni tim napraviti prijedlog finalne procjene i predati ga državama članicama što je prije moguće.

Ekspertni tim iz NATO štaba boravi u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje će zajedno sa Komisijom za NATO integracijski proces BiH održati stručne konzultacije, nakon čega će izraditi procjenu implementacije IPAP-a, koji je svojevrstan pandan Izvještaju o napretku koji EU kreira unutar EU integracijskog procesa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.