Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.8.2015 11:40
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao u radu Foruma civilnog društva (Civil Society Forum) u Beču

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak učestvovao je 26. avgusta 2015. godine u Beču, dan prije održavanja Bečkog samita o Zapadnom Balkanu, u radu Foruma civilnog društva (Civil Society Forum). Forum je održan u organizaciji Fondacije Erste, Fondacije Fridrich Ebert, Renner Instituta i uz pokroviteljstvo austrijskog Saveznog ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Osim ministra Crnatka, učesnici Foruma bili su i premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Republike Albanije Edi Rama, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, te predstavnici nevladinog sektora iz zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Forum civilnog društva je bio prilika da visoki zvaničnici zemalja regiona razmijene mišljenja o položaju civilnog društva u svojim zemljama, odnosu institucija vlasti prema inicijativama koje potiču od istog sektora, te prezentiraju ideje za unapređenje istog.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju dao kratak pregled stanja civilnog društva u BiH, napomenuvši da glavni izazovi sa kojima se predstavnici civilnog sektora susreću u BiH uglavnom ne odudaraju od stanja u civilnom društvu u zemljama regiona. Ministar Crnadak je naglasio da podrška razvoju civilnog društva svakako predstavlja jedan od prioriteta svake demokratske vlasti, te napomenuo da kada je u pitanju takav razvoj u regionu, ključ dostizanja pozitivnih rezultata leži upravo u izgradnji kulture regionalne saradnje i povezanosti, ali i ekonomskoj situaciji u svakoj zemlji, kreiranju radnih mjesta i prosperitetu društva.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je napomenuo i da je BiH, kao zemlja koja trenutno predsjedava Komitetom ministara Vijeća Evrope, promociju i jačanje sektora civilnog društva označila kao jedan od prioriteta svog djelovanja u okviru ove međunarodne organizacije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.