Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.5.2015 18:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na zasjedanju Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak govorio je na zasjedanju Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koja je održano 22. maja 2015. godine u Sarajevu.
 
Ministar Igor Crnadak u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio se Stalnom komitetu Parlamentarne skupštine VE i obrazložio prioritete koji će biti pred Bosnom i Hercegovinom tokom narednih šest mjeseci, a to su Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja na ženama u obitelji (Istanbulska konvencija); Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti Vijeća Evrope u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond (Eurimages); PolitikaVijeća Evrope prema susjednim regionima; Interkulturalni dijalog, dok se ostali prioriteti odnose na društvenu inkluziju mladih, efikasnost sudstva, pravo na obrazovanje i pristup istom, cyber kriminal, strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikaciju standarda, kao i promociju kampanje Vijeća Evrope „Protiv govora mržnje“ (No Hate Speech).
Ministar Crnadak je istakao da će se bh predsjedavanje zasnivati na tri stupa na kojima je postavljeno Vijeće Evrope kao institucija, a to su demokracija, vladavina prava i ljudska prava. Najavio da će 20. oktobra o.g u Sarajevu biti održana konferencija o provedbi Istambulske konvencije, a u oktobru bi trebala biti održana i konferencija u Maroku o politici partnerstva kada je u pitanju borba protiv terorizma. Dodao da će pažnja tokom šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća  Evrope biti posvećena i interkulturalnom dijalogu o čemu će također biti održana konferencija u septembru o.g. u Sarajevu.

Također je podsjetio i na prioritete iz Akcionog plana VE za BiH koji je jučer prezentiran u Sarajevu i naglasio da su u njegovu implementaciju uključeni svi nivoi vlasti.
 „Mi ćemo uvijek biti spremni na dobronamjernu kritiku kako bi se poboljšali mi, i naše vođenje ove Organizacije. To će biti vrlo vrijedno iskustvo za nas i nastojat ćemo izvući maksimum iz toga“, rekao je ministar Crnadak na kraju svog obraćanja na zasjedanju Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Na zasjedanju su govorili i predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Ministar Crnadak i predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur održali su zatim sastanak na kojem su izrazili zadovoljstvo preuzimanjem predsjedavanja BiH Vijećem Evrope i izrazili nadu da će to doprinijeti promociji ne samo ciljeva Vijeća Evrope nego i promociji BiH kao države. Istaknuto je i da pred Vijećem Evrope stoje i izazovi koje je potrebno prevladati, a odnose se prije svega na situaciju u Ukrajini i Makedoniji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.