Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.4.2015 13:41
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier o saradnji BiH i OSCE-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodio je delegaciju MVP BiH na sastanku sa delegacijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koju je predvodio generalni sekretar Lamberto Zannier. Sastanak je održan 15. aprila 2015. godine u Sarajevu.

Ministar Crnadak informirao je o unutrašnjoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na novu inicijativu Evropske unije za BiH i aktivnosti na uspostavi jedinstvenog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti u BiH. Naglasio je da su osnovni vanjskopolitički prioriteti BiH unaprijeđenje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje i približavanje Evropskoj uniji.

Ministar Crnadak je pozdravio prioritete predsjedavanja Republike Srbije OSCE-om i izrazio zadovoljstvo onim što je Srbija do sada uradila stavljanjem fokusa aktivnosti na Zapadni Balkan i situaciju u Ukrajini. Šef bh. diplomatije je istakao da je dobro što se predsjedavanje Republike Srbije OSCE-om poklapa sa predsjedavanjem Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (maj-novembar 2015), čime će dvije države Zapadnog Balkana predsjedati dvjema regionalnim organizacijama od velikog značaja. Naglasio je da će prioriteti BiH predsjedavanja Vijećem Evrope biti ljudska prava (prava djece, žena i osoba sa invaliditetom), vladavina zakona i demokracije, borba protiv korupcije, te mladi i sigurnost. Dodao je da će 19. maja u Bruxellesu biti održan sastanak na ministarskom nivou na kojem će BiH preuzeti predsjedavanje VE od Belgije.

Ministar Crnadak istakao je zadovoljstvo najavljenom posjetom ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji će u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-om boraviti u Bosni i Hercegovini 28. i 29. aprila 2015. godine.

Obostrano je vrlo dobrom ocijenjena saradnja Bosne i Hercegovine i OSCE-a po mnogim pitanjima.

Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier čestitao je ministru Crnatku na imenovanju i izrazio zadovoljstvo aktivnim angažmanom Bosne i Hercegovine u OSCE-u. Istakao je da je OSCE zainteresiran za nastavak saradnje s institucijama Bosne i Hercegovine posebno u oblastima obrazovanja, vladavine prava i sigurnosti. Naglasio je neupitnu podršku OSCE-a evropskim integracijama BiH i to kroz pomoć u jačanju institucija i vladavine prava. Generalni sekretar Zannier je izrazio zadovoljstvo predsjedavanjem Srbije ovom organizacijom prije svega zato što se u fokusu predsjedavanja nalazi Zapadni Balkan. Što se tiče aktivnosti OSCE-a u BiH, naglasio da će u budućnosti OSCE u svom radu poseban akcenat staviti na obrazovanje mladih.

Ministar Crnadak je istakao da je pitanje obrazovanja mladih veoma važno, i da je porebno raditi na povećanju kvalitete obrazovanja u BiH. Na kraju, ministar Crnadak je pozdravio rad i uspjehe Misije OSCE-a u BiH pod vodstvom ambasadora Jonathana Moora, kao i najavljeno otvaranje Ureda OSCE Misije u BiH u Drvaru.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.