Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.4.2015 16:35
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio u odvojene posjete ambasadore Republike Srbije, Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke i Države Palestine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 9. aprila 2015. godine u odvojene posjete ambasadora Republike Srbije u BiH Stanimira Vukičevića, ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha i ambasadora Države Palestine u BiH Rezeqa Namoora.

Tokom susreta sa ambasadorima Vukičevićem i Del Vechiom razgovarano je o dobrosusjedskoj saradnji pri čemu je naglašena spremnost za njeno daljnje jačanje. Ministar Crnadak je naglasio da Bosna i Hercegovina teži ka kontinuiranom unaprijeđenju odnosa sa susjednim i drugim državama regiona na svim područjima. Istakao je da su odnosi BiH sa susjedima važni za cjelokupnu atmosferu saradnje u regionu i njegovom pozicioniranju kao sigurnog i privlačnog prostora za strana ulaganja. Bilateralna saradnja je ocijenjena kao veoma intenzivna i nastavit će se kroz skoru razmijenu posjeta na nivou ministara vanjskih poslova. Ambasador del Vechio uručio je ministru Crnadku poziv za učešće na Croatia Forumu koji će se održati u julu 2015. godine u Dubrovniku.

Ministar Crnadak je tokom razgovora sa ambasadorom Hellbachom izrazio zahvalnost Njemačkoj za kontinuiranu snažnu potporu Bosni i Hercegovini na europskom putu i reformskom procesu, dodatno osnaženu njemačko-britanskom inicijativom koja je prerasla u inicijativu EU za BiH. Dodao je da su aktivno sudjelovanje Njemačke u Brdo-procesu (proces približavanja Zapadnog Balkana EU) i organizacija Konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu u kolovozu 2014. godine, jasno potvrdili opredjeljenje Njemačke da pomogne regionu u procesu eurointegracija i izrazio očekivanje daljnje njemačke potpore.

Ministar Crnadak je izrazio posebnu zainteresiranost Bosne i Hercegovine za jačanje ekonomske i trgovinske saradnje sa SR Njemačkom.

Na sastanku ministra Crnadka i ambasadora Države Palestine u BiH Rezeqa Namoora ocijenjeno je da su odnosi između BiH i Pаlestine trаdicionаlno prijаteljski bez otvorenih pitanja, te iskazana obostrana želja za unaprijeđenjem svih oblika saradnje. Razmijenjene su informacije o političkoj situaciji u BiH i Palestini i naglašena potreba i važnost uspostave dijaloga u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Ministar Crnadak i ambasador Namoor osudili su nedavni napad ISIL-a na palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u predgrađu Damaska.
Ambasadori Srbije, Hrvatske, Njemačke i Palestine u BiH su čestitali ministru Crnadku preuzimanje dužnosti ministra vanjskih poslova i zaželjeli mu puno uspjeha u budućem radu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.