Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
30.3.2015 15:05
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan seminar o temi „Implementacija restriktivnih mjera“

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 30. marta 2015. godine održan jednodnevni seminar o temi provedbe međunarodnih sankcija pod nazivom „Implementacija restriktivnih mjera“. Seminar je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske. Predavači na seminaru su bile Sanja Bujas Juraga, načelnica Sektora za NATO i međunarodnu sigurnost u MVEP RH i Vesna Focht, voditeljica Službe za dozvole u MVEP RH.

U ime Ministarstva vanjskih poslova BiH uvodno obraćanje održao je pomoćnik ministra za multilateralne odnose Mitar Kujundžić, koji je pozdravio prisutne i izrazio dobrodošlicu kolegicama iz MVEP Republike Hrvatske. Istakao je da je MVP BiH imajući u vidu obaveze Bosne i Hercegovine u procesu približavanja Evropskoj uniji, pristupilo organizaciji ovog seminara uz pomoć kolega iz Republike Hrvatske. Naglasio je da je cilj seminara što kvalitetnije pristupanje uređenju segmenta provedbe restriktivnih mjera, koji zahtjeva sveobuhvatnu i kvalitetnu interresornu koordinaciju poslova. Izrazio je uvjerenje da će iskustva Republike Hrvatske doprinijeti boljem razumijevanju ove problematike u Bosni i Hercegovini jer je efikasna primjena restriktivnih mjera vrlo značajna za eurointegracijski proces BiH.

Predavačice iz MVEP RH su učesnicima seminara prezentirale kako je Republika Hrvatska implementirala restriktivne mjere Evropske unije prije nego je postala članica EU, te kako to čini sada kada je članica EU i kad u Vijeću EU aktivno učestvuje u procesu donošenja restriktivih mjera.

Seminaru su prisustvovali predstavnici ministarstava i agencija Bosne i Hercegovine nadležnih za provedbu restriktivnih mjera.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.