Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.3.2015 17:55
Na inicijativu MVP-a BiH, Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o rješavanju finansiranja za 16 DKP-a ugroženih promjenom kursa američkog dolara i švicarskog franka

Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a uz saglasnost Ministarstva finansija i trezora BiH, Vijeće ministara BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 26. marta 2015. godine usvojilo Odluku o visini osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP) u 2015. godini, kojom je interventno riješeno finansiranje 16 DKP-a BiH koji su najviše ugroženi promjenom kursa američkog dolara i švicarskog franka.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je unutarnjom preraspodjelom i uštedama u okviru budžeta planiranog za 2015. godinu osiguralo sredstva u visini od 520.000 KM za realizaciju ove odluke, kojom će se u 2015. godini osigurati nesmetano funkcioniranje ovih 16 DKP-a.

Uvažavajući situaciju u kojoj su se našli pojedini DKP-i BiH u svijetu, MVP BiH je kontinuirano poduzimalo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi se kroz racionalizaciju i finansijske uštede na nivou institucija BiH pronašlo adekvatno rješenje za prevazilaženje teške situacije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH naglašava da će se ova, daljnja racionalizacija raspoloživih sredstava u okviru MVP-a BiH u svakom slučaju odraziti na planiranu dinamiku i aktivnosti ministarstva u 2015. godini, ali su ove mjere neophodne zbog finansijske situacije izazvane enormnom promjenom kursa američkog dolara i švajcarskog franka prema euru koji je osnova BiH konvertibilne marke.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je proteklih par mjeseci nastojalo sistemski riješiti ovaj problem, ali to nije bilo moguće zbog neusvajanja budžeta za 2015. godinu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.