Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
25.3.2015 16:08
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za međunarodno-pravne i konzularne poslove Zoran Perković učestvovao na Konferenciji „Povratak iregularnih migranata iz zemalja Zapadnog Balkana“

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za međunarodno-pravne i konzularne poslove Zoran Perković učestvovao je na Konferenciji “Povratak iregularnih migranata iz zemalja Zapadnog Balkana” koja je održana u Sarajevu 25. marta 2015. godine. Konferencija je održana u organizaciji Reginalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) iz Skoplja a u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Osim institucija iz BiH Konferenciji su nazočili predstavnici Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, kao i predstavnici Ambasada Irana, Maroka, Palestine, Egipta, Pakistana, Libije, Turske, Sudana i Švicarske akreditiranih u BiH.

Pomoćnik ministra Perković u svom govoru istakao je da se ovom Konferencijom pokušao otvoriti proces razgovora i iznalaženja rješenja u pitanjima borbe protiv iregularnih migracija, znajući koliko je ovo težak i složen zadatak za svaku zemlju pojedinačno. Napravljen je  prvi korak u boljem razumjevanju između zemalja iz kojih dolaze iregularni migranti i onih zemalja koje su ciljevi iregularnih migranata ocijenio je pomoćnik ministra Perković.

Učesnici Konferencije su dali podršku inicijativi BiH delegacije da ojačaju međusobnu saradnju, kao i saradnju sa drugim državama i međunarodnim organizacijama u oblasti iregularnih migracija u cilju utvrđivanja potvrde identiteta iregularnih migranata i dobivanja odobrenja za njihov povratak. Također je data podrška potrebi vršenja konzularnih usluga od strane svih DKP predstavništava zemalja sudionika Konferencije, neovisno od konzularnog područja tog DKP-a, u pitanjima dragovoljnog povratka iregularnih migranata (slučaj kada zemlja porijekla iregularnog migranta nema svoj DKP u zemlji gdje to lice nezakonito boravi).

Predstavnici zemalja učesnica današnje Konferencije u duhu dostojanstvenog povratka, odlučne su da osnaže svoju saradnju u borbi protiv iregularnih migracija, te će inicirati  potpisivanje bilateralnih ugovora o povratku.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.