Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.11.2014 13:58
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić obratila se sudionicima 7. Konferencije o poštivanju sigurnosnih obaveza BiH kao članice OSCE-a i UN-a

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Herecgovine Ana Trišić-Babić učestvovala je  na 7. preglednoj Konferenciji o poštivanju sigurnosnih obaveza BiH kao članice OSCE-a i UN-a.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je u obraćanju učesnicima Konferncije istaknula da Bosna i Hercegovina kao odgovoran član OSCE i UN odgovorno pristupa ispunjavanju političko- vojnih obaveza koji proizilaze iz dokumenata, smjernica i politika ovih organizacija kao što su obaveze iz Bečkog dokumenta; Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti; Sveobuhvatne razmjene informacija; Odluke OSCE Foruma za sigurnosnu saradnju. Ovo sve sa ciljem kako bi se povjerenje i sigurnost u BiH ali i u regiji podigli na najveći mogući nivo.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je navela da je ispunjavanje političko-vojnih obaveza sveobuhvatan zadatak koji zahtjeva angažiranje nekoliko nadležnih institucija. Na ispunjenju ovog zadatka u BiH aktivno su uključene sve nadležne institucije, koje redovnim dostavljanjem informacija iz svog domena, nastoje unaprijediti ovaj proces.

“Primjera radi, odgovori na Upitnik o Kodeksu ponašanja o vojno-političkim aspektima sigurnosti su kvalitetniji svake godine, što je rezultat napora MVP-a BiH i ostalih institucija uključenih u proces, u saradnji sa OSCE Centrom za prevenciju konflikta, te OSCE Misijom u BiH”, dodala je zamjenica Trišić-Babić.

Ova 7. po redu pregledna Konferencije predstavlja odličan forum za diskusiju i razmjenu, kako ideja, tako i iskustava, gdje se analizira urađeno iz domena ispunjenja političko-vojnih obaveza od strane BiH te gdje se daju smjernice za dalji rad.
 
MVP BiH predsjedava Koordinacijskim timom Vijeća ministara BiH za koordinaciju aktivnosti provođenja OSCE i UN sigurnosno-vojno-političkih obveza BiH te će u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama u narednom periodu dati puni doprinos ispunjenjem obaveza iz ovog područja, zaključila je zamjenica Trišić-Babić.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.