Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.11.2014 17:57
Dr Lagumdžija sa delegacijom Političkog i sigurnosnog odbora EU: Što preciznije definirati prioritete reformi uz jasno opredjeljenje i odgovornost bh. vlasti za njihovu provedbu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija primio je 20. novembra 2014. godine delegaciju Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (PSC), koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH predvođena  predsjedavajućim Walterom Stevensom.

Tokom susreta dr Lagumdžija je delegaciji (32 člana) predstavio političke prilike u Bosni i Hercegovini, nakon uspješno održanih Općih izbora, perspektive evropskih integracija naše zemlje, kao i viđenje razvoja odnosa i saradnje u regionu s fokusom na konkretne infrastrukturne projekte.

Dr Lagumdžija je sagovornike informirao da je Inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija u BiH, koja je iznesena na konferenciji Aspen instituta u Berlinu od strane ministara vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke te prije tri dana usvojena od strane svih ministara vanjskih poslova članica Evropske unije na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC), pozitivno primljena u BiH.

Ocijenio je da je Inicijativa nova šansa za Bosnu i Hercegovinu i da je pravo vrijeme za njenu provedbu. Naglasio je da je ključno brzo formirati vlast BiH na svim nivoima, čija će osnova biti jasno opredjeljenje za provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije i jačanje administrativnih kapaciteta države u pravcu njene funkcionalnosti.

Također je naglasio da Inicijativa treba predstavljati osnovu jedinstvene EU strategije za Bosnu i Hercegovinu i da je potrebno što preciznije definirati prioritete u reformskim procesima uz jasno opredjeljenje i odgovornost ključnih nosilaca vlasti u BiH za njihovu provedbu.

Dr Lagumdžija je posebno naglasio da se u Bosni i Hercegovini podržava fokus na socio-ekonomskim reformama koje će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i druge pozitivne efekte od kojih će građani imati direktnu korist, kao i fokus na vladavinu prava i funkcionalnost države.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.