Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.10.2014 16:02
Dr. Lagumdžija - delegacija UAE: UAE realizira projekte pokretanja malih biznisa i samozapošljavanja povratnika u Mostaru, Stocu, Srebrenici i Bratuncu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 21. oktobra 2014. godine sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova UAE za multilateralne poslove ambasador Tarik Ahmed Alhidan.

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj su i generalni direktor za humanitarne poslove Zayed bin Sultan Al Nahyan fondacije Ahmed Shabib Al Dhaheri, direktori OIC Fonda za povratak izbjeglica u BiH, Fondacije za dobrotvorni rad Odjela islamskih poslova u Dubaiju, Fondacije Sharjah, Crvenog polumjeseca UAE, te predstavnici institucija UAE, boravi u posjeti BiH u cilju sagledavanja mogućnosti i upoznavanja sa projektima pokretanja malih biznisa i samozapošljavanja, koji će doprinijeti održivom povratku u Hercegovačko-neretvanski kanton (Mostar, Stolac) i širem području Srebrenice i Bratunca, kao i projektu stipendiranja većeg broja učenika i studenata u BiH slabijeg imovinskog stanja.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete delegacije UAE Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će ista doprinijeti što bržoj konkretizaciji projekata koji će značajno pomoći povratničkoj populaciji da poboljša uvjete života, a koji će delegaciji biti predstavljeni tokom njenog boravka u BiH.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za urgentnu pomoć koju je Fondacija Khalifa Bin Zayed uputila Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine. Istaknuo je da su štete prouzrokovane poplavama ogromne, te da BiH nije u mogućnosti da ih sama sanira i izrazio nadu da će se Vlade UAE, kao i UAE fondacije i organizacije uključiti u rekonstrukciju na postradalim područjima.

Dr. Lagumdžija je govoreći o odnosima BiH i UAE ocijenio da odlične političke odnose dvije zemlje treba pratiti bolja ekonomska saradnja, te s tim u vezi izrazio zadovoljstvo zbog namjere aviokompanije FlyDubai da od decembra ove godine uspostavi direktnu avionsku liniju Dubai – Sarajevo kao jedan od rezultata ekonomske diplomatije u proteklom periodu.

Ambasador Alhidan se saglasio sa ocjenom o odličnim političkim odnosima dvije zemlje i istaknuo opredijeljenost UAE za jačanje saradnje sa BiH, naročito u oblasti ekonomije i turizma. Saglasio se i sa ocjenama o značaju avionske linije Dubai – Sarajevo, prije svega za uspostavljanje kontakata privrednika i investitora iz UAE, kojima je BiH privlačna, sa bh. privrednicima, te povećanje broja turista iz UAE u BiH. Također, izrazio je zainteresiranost za češću razmjenu posjeta delegacija dvije zemlje i olakšavanje viznog režima za građane UAE.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.