Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
23.9.2014 10:39
Dr. Lagumdžija - Hill: Nisu svi političari isti - SAD ne podržavaju niti jednog kandidata niti stranku

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla sa saradnicima.

Nakon uspješne Donatorske konferencije u Briselu na kojoj je prikupljeno preko 810 miliona eura za pomoć BiH došlo je vrijeme da sve domaće i međunarodne institucije brže implementiraju odobrena sredstva.

Razgovarano je o više pitanja koja se tiču bilateralne i međunarodne saradnje BiH i Sjedinjenih Američkih Država kao i o razmjenjenim diplomatskim notama. Dr. Lagumdžija se osvrnuo na stavove američkih diplomata nedavno iznesenim na blogu kao njihov lični stav, te izložio stavove sa kojima je već upoznao javnost kao i američke zvaničnike.

Dr. Lagumdžija je između ostalog, ocijenio netačnim njihove tvrdnje da su međunarodne institucije dale više od pola milijarde eura pomoći BiH za obnovu i rekonstrukciju zemlje nakon poplava koja „zbog toga što bh. političari nemaju planove ili čak ozbiljne ideje za oporavak, nisu stigla do ugroženih građana BiH, a ta sredstva lideri koriste kako bi se popunile budžetske rupe“.  

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od državnih i entitetskih  vlasti dobilo informaciju da još niti jedna KM donatorskih sredstava nije uplaćena na račun bilo koje institucije BiH ili entiteta, tako da nije moglo ni biti zloupotrebe donatorskih sredstava, pa tako ni nenamjenskih popunjavanja budžetskih rupa.

Imajući sve to u vidu, a u interesu građana BiH koji još uvijek trebaju pomoć za saniranje posljedica katastrofalnih poplava, dr. Lagumdžija je od svojih sagovornika zatražio da umjesto paušalnih ocjena javnost obavijeste na koje i čije račune su uplaćena donatorska sredstva, kao i informaciju kako ona mogu biti isplaćena, pod kojim uvjetima i putem kojih međunarodnih organizacija. To je od izuzetnog značaja za ubrzanje procesa obnove u dijelovima BiH pogođenim prirodnom katastrofom.

Sagovornici su se složili da postojeći BiH komplikovani mehanizmi odlučivanja se moraju reformirati jer su kočnica efikasnijem i funkcionalnijem vođenju države u svakodnevnom radu a naročito u kriznim situacijama. Konstatirano je da nisu svi političari isti i da takve tvrdnje samo doprinose većoj apatiji birača.

Samo promocija istine da u svakoj zemlji, pa tako i u BiH, ima i sposobnih i nesposobnih, pa tako i poštenih i nepoštenih ljudi, kao i političara, može dovesti do većeg učešća građana u demokratskom životu zemlje i do veće izlaznosti birača na izbore.
Zato svako ozbiljan, pa tako i BiH i američki zvaničnici, imaju obavezu da umjesto proizvoljnih optužbi javno saopće koje institucije, odnosno političari, s imenom i prezimenom, nisu transparentno djelovale u bilo kojem slučaju kao što je to i proces obnove zemlje.

Ovom prilikom ministar vanjskih poslova je, kao primjer, iskazao svoje neslaganje sa nekim promotivnim materijalima stranih država i međunarodnih institucija, iz kojih se može zaključiti da podržavaju konkretne političke partije pa tako i SDP BiH.

„Interes države je da građani BiH u što većem broju izađu na izbore i suvereno donesu odluku o tome ko će ih predstavljati. To je važnije od interesa bilo koje partije ili kandidata“, zaključio je dr. Lagumdžija.

U tom svjetlu dr. Lagumdžija je ukazao na primarni američki interes da građani izađu na izbore, kao i stav da SAD ne podržavaju niti jednog kandidata niti stranku u BiH. 

Zajednička je ocjena da pred BiH nakon oktobarskih izbora stoji vrlo ozbiljan proces ustavnih reformi i da građani trebaju izabrati sposobne i odgovorne političare, koji će provesti proces strukturnih i ustavnih reformi u pravcu uspostave funkcionalne države koja će raditi u interesu svih njenih građana. 

„Izabrani zvaničnici BiH moraju uvijek, kao primarni cilj, imati interes svoje zemlje i iznositi istinu, uvažavajući i interese svojih prijatelja u cijelom svijetu“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.