Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.9.2014 11:49
Dr. Lagumdžija sa ambasadorima Egipta, Palestine i Španije: Nastavak uspješne saradnje kroz jačanje bilateralnih odnosa

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je u odvojenim susretima sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH Yasserom Sayedom Mahmoudom El Atawijem, ambasadorom Države Palestine u BiH Khaledom Allatrashom i ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Mariom Aurorom Mejia Errasquin.

Tokom susreta sa ambasadorom El Atawijem izraženo je zadovoljstvo nivoom do sada ostvarenih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta i istaknuta opredijeljenost za njihov daljnji razvoj u svim oblastima, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Između ostalog razgovarano je i o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Egiptu i okruženju. Dr. Lagumdžija je između ostalog ponudio pomoć bosanskohercegovačke građevinske operative u obnovi Egipta i istaknuo da BiH može konkurentno učestvovati u poslovima izgradnje i snabdjevanja ove zemlje osnovnim građevinskim materijalima.

***

Dr. Lagumdžija i ambasador Allatrash su se saglasili u ocjeni da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Palestine trаdicionаlno prijаteljski, bez otvorenih pitanja i izrazili čvrstu opredjeljenost dvije zemlje za njihovo daljnje unapređenje.

Posebno su izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova i održavanja političkih konsultacija.

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora posebno izrazio zadovoljstvo zbog okončanja sukoba između Palestine i Izraela. Naglasio je da je od krucijalnog značaja da obje strane iskažu spremnost za dijalog u rješavanju otvorenih pitanja, te izrazio saučešće porodicama nastradalih u Gazi tokom proteklih sukoba.
 
***

U fokusu razgovora dr. Lagumdžije i ambasadorice Errasquin bila je saradnja Bosne i Hercegovine i Španije na multilateralnom planu. 

Izraženo je zadovoljstvo zbog do sada ostvarene saradnje i istaknuta spremnost za njen nastavak te razgovarano o razmjeni podrški kandidaturama dvije zemlje za pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima. Također razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.