Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.9.2014 13:42
Dr. Lagumdžija - Lubeck: Investicije u infrastrukturu i energetiku jačaju i privatni sektori i kreiraju nova radna mjesta

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je direktora Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Grupe Svjetske banke za Zapadni Balkan Thomasa Lubecka.

Dr. Lagumdžija je sa Lubeckom razgovarao o projektima koje će IFC realizirati u Bosni i Hercegovini u predstojećem periodu, a koji se prvenstveno odnose na strateške sektore ključne za dugoročni razvoj naše zemlje. Sagovornici su se usaglasili da prioritet treba biti nastavak investicija u postojeće infrastrukturne projekte koji generiraju razvoj kako javnog tako i privatnog sektora u BiH, čime se stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta te realizaciju projekata kroz javno-privatno partnerstvo.

Naglašeno je da će kombiniranje investicionih i konsultantskih usluga, u partnerstvu s domaćim firmama, u strateškim sektorima ključnim za dugoročni održivi razvoj BiH, fokus IFC-ovih aktivnosti u našoj zemlji biti na finansijskom sektoru, s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća. Također će aktivnosti biti fokusirane na osiguranje zajmova u cilju povećanja energetske efikasnosti, investiranje u infrastrukturu i energetski sektor, agrobiznis, proizvodnju uz osiguranje dodatne vrijednosti konačnih proizvoda, poslovnu infrastrukturu te zdravstveni i obrazovni sektor.

Posebno su razmatrani projekti od regionalnog značaja u svjetlu novog pristupa Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, u okviru čega je predviđeno da se u narednih šest godina investira milijarda eura iz fondova EU te dodatnih 10 milijardi eura u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kao prioretne regionalne projekte sagovornici su istaknuli infrastrukturne i energetske projekte, koji će dodatno ekonomski povezati i ojačati zemlje regiona.
 
Dr. Lagumdžija je izrazio punu podršku Strategiji i aktivnostima Međunarodne finansijske korporacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Svjetske banke koja u našoj zemlji trenutno provodi 13 projekata u vrijednosti od 478,6 miliona USD.

Dr. Lagumdžija je posebno značajnom ocijenio spremnost i iskazao zahvalnost Svjetskoj banci zbog pomoći Bosni i Hercegovini u ublažavanju efekata katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.