Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
27.8.2014 19:10
Komisija za finansije i budžet pozitivno se odredila o aktivnostima koje je MVP BiH poduzelo na realizaciji preporuka Ureda za reviziju

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dobilo je pohvale Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH za aktivnosti poduzete na otklanjanju nedostataka navedenih u revizorskom izvještaju za 2013. godinu, na sjednici ove Komisije održanoj danas.

Na sjednici Komisije su, pored ostalog, razmatrani revizorski izvještaji o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2013. godini koje su imale revizorsko „mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta.“

Komisija je pozitivnim ocijenila napredak ostvaren u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kada su u pitanju primjedbe Ureda za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH.  

Osnov za mišljenje sa rezervom Ured za reviziju je kvalificirao po tri tačke i to angažiranje izvršilaca putem ugovora o djelu u kontinuitetu je i dalje značajno kao i iznos izdataka realiziranih za ove namjene. U izjašnjenju MVP-a BiH ukazano je da je u sjedištu Ministarstva broj angažiranih izvršilaca putem ugovora u djelu sa 20 iz decembra 2012. godine, smanjen na sedam (7) u julu 2014. godine. Također je istaknuto da je angažman osoblja po ugovoru o djelu odraz specifičnosti ovog Ministarstva, koje ima 56 destinacija u inostranstvu i stalnu fluktuaciju zaposlenih iz sjedišta Ministarstva u DKP mrežu i obratno. U tom smislu, MVP BiH angažira npr. lokalno osoblje iz zemlje prijema na mjesta vozača i tehničkih sekretara u DKP-ima u skladu sa diplomatskom praksom, a čime se ujedno ostvaruju i finansijske uštede.

Druga kvalifikacija se odnosi na to da stanje po popisu sredstava, potraživanja i obaveza nije usklađeno sa knjigovodstvenim stanjem na dan 31. 12. 2013. godine. U izjašnjenju MVP-a BiH navedeno je da je kada je u pitanju popis potraživanja i obaveza veliki dio navedenih salda evidentiran u periodu početka rada Ministarstva, te da nemaju pravni i materijalni osnov, tako da Ministarstvo nije u mogućnosti samostalno donijeti odluku o rješavanju ili isknjiženju dijela navedenih obaveza. Komisija za vanredni popis potraživanja i obaveza, čiji je zadatak bio identificiranje svih potraživanja i obaveza sa stanjem na dan 31. decembar 2012. godine, je identificirala sva potraživanja i obaveze u DKP mreži i u postupku rada izvršila ispravke gdje je bilo moguće. Daljnje aktivnosti na rješavanju ovoga pitanja MVP BiH će provoditi u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH čija je to zakonska nadležnost.

Treća kvalifikacija odnosila se na segment javnih nabavki uz konstataciju da je nabavka pojedinih roba vršena bez provođenja procedure nabavki ili na osnovu ranije zaključenih ugovora. Iz MVP-a BiH je istaknuto da se procedura javnih nabavki te njihova transparentnost i efikasnost poštuje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a evidentirana kašnjenja u pojedinim postupcima javnih nabavki su posljedica složenih procedura i rokova koji se moraju poštovati u skladu sa Zakonom.

Korištenje eksterne reprezentacije je dokumentirano u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a u skladu sa preporukama Ureda za reviziju institucija BiH. Ministarstvo je uvelo elektronsku bazu podataka (OWIS) za sva službena vozila te s tim u vezi i racionalnu eksploataciju u cilju smanjenja troškova.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.