Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.8.2014 15:19
Dr. Lagumdžija – ambasador Chunfeng: Prisustvo kineskih kompanija u energetskom sektoru BiH primjer i model za buduće investitore

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 26. avgusta 2014. godine sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Dongom Chunfengom.

 

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora u fokusu kojeg su bile mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje BiH i Kine istaknuo da postojanje bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije između dvije zemlje otvara prostor za unapređenje ekonomske saradnje, za što postoje i realne pretpostavke.

 

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer su neke kineske kompanije već prisutne u energetskom sektoru naše zemlje, što predstavlja veliko ohrabrenje za realizaciju budućih projekata.

 

Zajednički je konstatirano da pripreme za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, vrijednog 1,5 milijardi KM, a kojeg će prema rezultatima tendera iz aprila 2014. godine graditi kineski konzorcij "China Gezhouba Group Co Ltd. - Lider Guandong Electric Power Design Institute", teku planiranom dinamikom.

 

Dr. Lagumdžija je istaknuo da ovaj projekat, kao i drugi projekti kineskih kompanija u elektroenergetskom sektoru, mogu biti pozitivan primjer i model za druge kineske investitore u BiH. U tom kontekstu istaknuo je potencijale koje naše zemlja posjeduje u sektoru infrastrukture i telekomunikacija i drugih resursa kojima raspolaže BiH.

 

Ovom prilikom dr. Lagumdžija se ambasadoru Chunfengu zahvalio na pomoći koju je Kina uputila stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u BiH.  

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.