Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.8.2014 10:12
Dr. Lagumdžija - Hellbach - Ferguson: Ekonomskim i socijalnim reformama do integracije BiH i Zapadnog Balkana u EU

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u BiH Christianom Hellbachom i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwardom Alexanderom de Poulton Fergusonom.

Dr. Lagumdžija je ambasadora Hellbacha upoznao sa situacijom u BiH. Posebno je istaknuo da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i vrlo značajan investitor u BiH, te jedan od najvećih donatora u razvojnoj saradnji čiji je glavni cilj podrška razvoju BiH na putu približavanja EU, te da naša zemlja Njemačku vidi kao jednog od svojih glavnih zagovornika u Evropi i svjesna je njemačke podrške reformskim procesima u zemlji i naporima na putu približavanja EU i NATO-u.

Dr. Lagumdžija se i ovom prilikom zahvalio za ukupnu pomoć koju je Njemačka pružila našoj zemlji u cilju otklanjanja posljedica poplava: kako za interventnu pomoć u visini od milion eura koja je upućena na ugrožena područja u BiH i Srbiji tako i za izdvojena sredstava za BiH koja je ministar Steinmeier najavio prilikom posjete BiH, a što je potvrđeno i na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Tokom sastanka je razgovarano i o njemačkim investicijama u BiH, a dr. Lagumdžija je još jednom pozvao njemačke investitore da nastave ulagati u našu zemlju.

Ovom prilikom dr. Lagumdžija i ambasador Hellbach su razgovarali i o predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, pri čemu je izražen stav da konferencija predstavlja još jednu potvrdu nastavka podrške Njemačke procesu približavanja regiona EU kroz doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

***

Dr. Lagumdžija je sa ambasadorom Fergusonom razgovarao o situaciji u BiH i evropskim i evroatlantskim integracijama naše zemlje. 

Dr. Lagumdžija se zahvalio za značajnu prijateljsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, pri čemu je veoma značajno što je Ambasada UK u Sarajevu preuzela ulogu kontakt ambasade za BiH u NATO-u.

Posebno se zahvalio za pomoć i podršku koju je UK na različite načine pružilo BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava.

Sagovornici su se usaglasili da predstojeća Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu predstavlja konkretizaciju opredjeljenja Evropske unije da  jačajući ekonomsko upravljanje, konkurentnost i rast, kroz konkretne regionalne projekte, osnaži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima za unapređenje ekonomske i saradnje dvije zemlje u oblasti investicija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.