Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.7.2014 16:30
Dr. Lagumdžija sa predstavnicima NGO-a: Osigurati pravičnost, hitnost, transparentnost i dostupnost donatorskih sredstava

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 21. jula 2014. godine u Sarajevu sa predstavnicima nevladinih organizacija koje su u našoj zemlji najaktivnije na polju monitoringa.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH su prisustvovali predstavnici Transparency Internationala BiH, koordinatorica za zagovaračke aktivnosti TI BiH Maja Branković, izvršni direktor Transparency Internationala BiH Emir Đikić, Ermin Zatega iz Centra za istraživačko novinarstvo, direktor Centra za zastupanje građanskih interesa Damir Mehmedbašić, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa Adis Arapović, te direktor Antikorupcijske mreže Account, Centar za razvoj mreža i analize Eldin Karić.

Tokom susreta koji je održan na inicijativu dr. Lagumdžije razgovarano je o načinima i metodologiji osiguranja transparentnosti implementacije sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava u BiH koja su osigurana na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu 16. jula 2014. godine.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je iznos sredstava koji je osiguran na donatorskoj konferenciji premašio očekivanja, te naglasio da su efikasnost, odgovornost i transparentnost cijelog procesa raspodjele i trošenja donatorskih sredstava od ključnog značaja, istovremeno podsjetivši da su ovi principi i dio zaključaka usvojenih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

Sagovornici su se usaglasili da je zajednički cilj da se donatorska sredstva pravično, hitno, transparentno i dostupno troše. Dogovoreno je da MVP BiH sve informacije o procjenama šteta i potreba BiH nakon poplava, informacije o donatorskoj konferenciji, ali i aktivnostima koje je MVP BiH poduzelo i realiziralo kada je u pitanju donatorska konferencija i pomoć BiH nakon katastrofalnih poplava javno objavi na web stranici MVP-a BiH.

Dr. Lagumdžija je u tom kontekstu upoznao predstavnike nevladinih organizacija o potrebi formiranja monitoring tima koji bi bio sastavljen od predstavnika međunarodne zajednice, domaćih vlasti, akademske zajednice, privrednika, medija i nevladinog sektora, koji bi nadzirao cjelokupan proces raspodjele i utroška donatorskih sredstava.

Konstatirano je da se nevladine organizacije trebaju autonomno i u skladu sa svojim mandatom aktivno uključiti u proces praćenja implementacije, ali i da daju prijedloge za utvrđivanje metodologije za efikasan ukupni nadzor javnosti nad trošenjem donatorskih sredstava.

Naglašeno je da donatorska konferencija nije kraj kada je u pitanju međunarodna pomoć za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, te da od toga koliko BiH pokaže odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u procesu implementacije osiguranih sredstava može očekivati i daljnju pomoć.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.