Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.4.2021 16:05
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan posjetio prefekturu Ibaraki

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan boravio je od 20. do 22. aprila 2021. godine u posjeti japanskoj prefekturi Ibaraki.

Tokom posjete ambasador Berjan sastao se sa guvernerom prefekture Ibaraki Kazuhikom Oigavom. Tom prilikom ambasador Berjan se zahvalio domaćinu na prijatelјskom dočeku te naglasio da BiH i Japan imaju odlične odnose, bez otvorenih pitanja. Izrazio je nadu za dalјim produblјivanjem tih odnosa kroz uspostavlјanje dublјih veza između gradova/opština i regija obje zemlјe, kroz specifične sporazume o saradnji, koje bi uklјučivale i zajedničke kulturne, sportske i turističke aktivnosti. Razgovarano je i o uspostavlјanju saradnje između univerziteta kao i o tzv. „Home stay“ programima između lokalnih zajednica BiH i Ibaraki prefekture, koji bi omogućili međusobno razumijevanje i upoznavanje kultura, tradicija i običaja. Ambasador Berjan je uručio guverneru Oigavi materijale o mogućnostima ulaganja u atraktivne sektore u BiH te o komparativnim prednostima BiH u odnosu na zemlje regije.

Guverner Oigava je na sastanku istakao da je Ibaraki prefektura vodeća u Japanu po površini koju zauzimaju japanske fabrike svjetskog renomea te zauzima treće mjesto po vrijednosti i obimu ukupne polјoprivredne i ribarske proizvodnje. Sagovornici su se složili o neophodnosti novog susreta u skorijem periodu, radi nastavka razgovora o konkretizovanju saradnje.

Tokom posjete ambasador Berjan se sastao i sa brojnim zvaničnicima i privrednicima prefekture Ibaraki, s kojima je razgovarao o načinima promocije BiH, povezivanju sa poslovnom zajednicom u Ibaraki prefekturi, investicionim mogućnostima i ekonomskoj saradnji.
 
Tokom susreta i upoznavanja sa kapacitetima grupacije Tokihiko Ikeda dogovorena je i stručna praksa za nekoliko studenata sa univerziteta iz BiH, čija realizacija se očekuje po završetku pandemije COVID-19 i stvaranjem uslova za bezbjedna putovanja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.