Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.12.2019 12:51
Uspostava diplomatskih odnosa sa Federacijom Saint Kitts and Nevis

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku amabasador Sven Alkalaj je 06. decembra 2019. godine u prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Saint Kitts and Nevis. U ime Saint Kitts and Nevis Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN ambasador Sam Terence Condor.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

Saint Kitts and Nevis je mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta. Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa preko 60% udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila dilomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.