Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
31.10.2019 14:06
Bosne i Hercegovine i Bahami uspostavili diplomatske odnose

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 30. oktobra 2019. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Bahama. Ispred države Komonvelt Bahami izjavu je potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Sheila Carey. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije Bahama pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne saradnje, istaknuto da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou značajno doprinijela uspostavi prijateljskih odnosa i otvorila nove mogućnosti saradnje.

Sagovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti na borbu protiv klimatskih promjena.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.