Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.6.2019 14:16
Novoimenovani ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić predao akreditivna pisma rumunskom predsjedniku

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Slaviša Ćeranić predao je 25. juna 2019. godine u predsjedničkoj palači u Bukureštu akreditivna pisma predsjedniku Rumunije Klausu Werneru Iohannisu.

Tokom razgovora koji je uslijedio nakon ceremonije predaje akreditiva, ambasador Ćeranić je izložio planove i prioritete svoga rada. Naglašena je važnost intenziviranja bilateralne saradnje na svim nivoima, te izražena zahvalnost koju Rumunija pruža BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. U sklopu jačanja bilateralne saradnje ambasador Ćeranić je podsjetio predsjednika Iohannisa na Samit predsjednika iz jugoistočne Evrope, koji će se održati početkom jula u BiH, u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Sagovornici su se usaglasili da postoji obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje, kao i specifično saradnje na polju digitalizacije, obrazovanja, nauke i kulture.
 
Predsjednik Iohannis je ambasadoru Ćeraniću poželio dobrodošlicu i uspješan rad. Potvrdio je važnost ranije izloženih tema za Rumuniju i obećao svu potrebnu pomoć rumunskih vlasti. Istakao je da smatra Zapadni Balkan neodvojivim dijelom Evrope, i da će uvijek podržavati evropski put BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.