Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.4.2019 11:10
Ambasador Bosne i Hercegovine za Narodnu Republiku Bangladeš Muhamed Čengić predao akreditivna pisma predsjedniku Bangladeša

Ambasador Bosne i Hercegovine za Narodnu Republiku Bangladeš sa sjedištem u Nju Delhiju Muhamed Čengić uručio je 10. aprila 2019. godine, u predsjedničkoj palati u Dhaki, akreditivna pisma predsjedniku Bangladeša Nj.E. Md Abdul Hamidu.

Predsjednik Md Abdul Hamid je izrazio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će njegov rad doprinijeti daljnjem razvoju bilateralne suradnje između Bosne i Hercegovine i Bangladeša.

Tokom razgovora koji je uslijedio nakon predaje akreditivnih pisama konstantovano je da Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Bangladeš imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoje  potencijali za daljnje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju.  Bangladeš je država koja u regionu prednjači po stopi ekonomskog rasta i već je u svijetu jedan od najvećih izvoznika farmaceutskih, poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda.

Predsjednik Abdul Hamid je posebno istakao dosad neiskorištene turističke potencijale. Govoreći o prijateljskim vezama i međudržavnim odnosima, ambasador Čengić je istakao da ima veliku čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u prijateljskoj Republici Bangladeš. Naglasio je da privlačenje stranih investicija, predstavlja jedan od osnovnih prioriteta vanjske politike, te da je  Bosna i Hercegovina, zbog svoje geostrateške pozicije, pogodnosti u poslovanju sa EU i prirodnih bogatstava, veoma atraktivna za strane investicije.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Kabineta Predsjednika, te Ministarstva vanjskih poslova na čelu sa sekretarom Ministarstva i šefom Protokola.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.