Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.2.2019 14:25
Ambasador BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko se sastao sa ministrom obrazovanja Walidom S. Maaniem

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko sastao se 06. februara 2019. godine sa ministrom obrazovanja Jordana prof. Walidom S. Maaniem.

Na sastanku je razgovarano o obrazovnim i kulturnim odnosima dvije države, te je ocjenjeno da ta saradnja nije na nivou dobrih političkih odnosa. Sagovornici su obostrano izrazili interes i želju za unaprijeđenjem obrazovnih i kulturnih odnosa.

Ministar je naveo da u Jordanu postoje 32 univerziteta i visokoškolske ustanove gdje studira oko 40.000 studenata iz više od 100 zemalja, od kojih su četiri iz Bosne i Hercegovine. Kao jedan od mogućih vidova saradnje, razmatrana je mogućnost razmjene studenata i profesora. Ministar je rekao da u Jordanu postoji tradicija razmjene studenata i profesora sa drugim zemljama, te da Jordan organizuje različite istraživačke projekte u saradnji sa stranim univerzitetima i obrazovnim ustanovama.

Ambasador Zeko je istakao da bi studenti iz BiH posebno bili zainteresovani za studije arapskog jezika i književnosti, ali i drugih oblasti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.