Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.2.2019 16:27
Ambasador BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko se sastao sa predsjedavajućim Privredne komore Jordana Nael Raja Al-Kabaritijem

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko sastao se 4. februara 2019. godine sa predsjedavajućim Privredne komore Jordana senatorom Nael Raja Al-Kabaritijem. Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomskih odnosa dvije države i promidžbi Sarajevo business foruma 2019. godine u BiH.

Ambasador Zeko je posebno istakao prednosti ulaganja i nastupa na bosanskohercegovačkom tržištu kao što su geografski položaj, stručna radna snaga, jeftina energija i ostale usluge u odnosu na većinu evropskih zemalja, postojanje CEFTA i SAA itd. Ambasador je upoznao domaćina o održavanju predstojećeg Sarajevo business foruma 2019. i uputio mu poziv za učešće.

Predsjedavajući Privredne komore Al-Kabariti je istakao da je jedan od glavnih razloga slabih ekonomskih veza BiH i Jordana nepostojanje znanja i dovoljno informacija o tržištima i potrebama dvije države. Neophodno je povećati broj bilateralnih posjeta i uzajamnu razmjenu informacija kako bi se prvo definirali ciljevi ekonomske saradnje, a zatim radilo na njihovoj implementaciji. Također, Jordan bi mogao koristiti BiH kao centar za distribuiranje i nastup na evropskom tržištu, i obratno, BiH za Jordan i susjedne zemlje. Al-Kabariti je istakao da će pokušati organizirati dolazak delegacije Privredne komore Jordana u Sarajevo.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.