Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.12.2018 11:14
Dan Oružanih snaga BiH obilježen u Vašingtonu

Svečanim prijemom u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Vašingtonu 11. decembra 2018. godine obilježena je 13. godišnjica formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH). Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora iz preko 60 zemalja, Državnog sekretarijata, Ministarstva odbrane SAD-a, Nacionalne garde Merilenda, kao i predstavnici dijaspore, medija i drugi gosti.

Prisutnima su se obratili otpravnik poslova u Ambasadi  BiH u Vašingtonu Milenko Mišić, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Laura Cooper, direktor Zajedničke komande Nacionalne garde Merilenda general Adam Flasch te vojni ataše u Ambasadi BiH u Vašingtonu brigadir Zoran Batarilo.

Tom prilikom otpravnik poslova Milenko Mišić naglasio je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine od svog formiranja imale značajnu podršku Sjedinjenih Američkih Država te da je više projekata u oblasti jačanja kapaciteta Oružanih snaga BiH provedeno uz podršku Nacionalne garde Merilenda. Istakao je da se vojna saradnja između dvije zemlje, pored provođenja bilateralnih aktivnosti, odvija i multilateralno - prije svega kroz NATO-ov program „Partnerstvo za mir”, ali i u okviru određenih međunarodnih organizacija i inicijativa, kao što je Globalna koalicija za borbu protiv ISIL-a.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer je u svom obraćanju, između ostalog, naglasio da Oružane snage Bosne i Hercegovine predstavljaju uspješnu priču te da sada preduzimaju aktivnosti na jačanju dalje saradnje sa NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama.

Zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Laura Cooper zahvalila se Oružanim snagama BiH na podršci koju pružaju međunarodnim snagama u Afganistanu, te ocijenila da je ponuda NATO-a za Akcioni plan za članstvo (MAP) rezultat posvećenosti BiH provođenju reformi u oblasti odbrane, regionalnoj saradnji i davanju doprinosa kolektivnoj bezbjednosti.

Direktor Zajedničke komande Nacionalne garde Merilenda general Adam Flasch izrazio je zadovoljstvo partnerstvom između Bosne i Hercegovine i Merilenda, te istakao da partnerski odnosi traju od uspostavljanja prvih oblika saradnje 2003. godine i da se realizuju kroz razmjenu iskustava, zajedničku obuku,  vježbe i pomoć civilnim i vojnim strukturama.

Vojni ataše u Ambasadi BiH u Vašingtonu brigadir Zoran Batarilo je u svom govoru istakao da Oružane snage BiH predstavljaju primjer uspješno provedenih reformskih aktivnosti te da pripadnici OS BiH, zajedno sa predstavnicima partnerskih zemalja,  učestvuju u međunarodnim mirovnim operacijama, dajući vlastiti doprinos jačanju mira i bezbjednosti u svijetu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.