Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.12.2018 13:18
Ambasada BiH u Atini organizovala izvođenje pozorišne predstave „Na Drini ćuprija“

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Atini i pod pokroviteljstvom Odsjeka za ruski jezik i književnost i slovenske studije Filozofskog fakulteta u Atini, u srijedu 12. decembra 2018. godine, u amfiteatru Fakulteta održana je pozorišna monodrama „Na Drini ćuprija“, u izvođenju poznatog srpskog glumca Tihomira Stanića.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Grčkoj Branko Dokić, pozdravio je prisutne prisjećajući se predstave „Moja poslednja pesma“ o pjesniku Jovanu Dučiću kojom je u februaru ove godine otvoren ciklus kulturnih pozorišnih događaja za našu dijasporu u Atini i Solunu. Govoreći o Andrićevom stvaralaštvu, ambasador Dokić je istakao da je tok Drine za našeg slavnog pisca metafora društvenih i istorijskih tokova, izražena kroz njegovu čuvenu misao: „Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravlјamo“.

Pozorišnoj predstavi, u znak sjećanja na našeg jedinog nobelovca, su prisustvovali i ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević, ambasadorica Crne Gore Ana Vukadinović, ambasadorica Slovenije Anita Pipan, te brojna dijaspora i studenti koji na pomenutom Odsjeku studiraju srpski jezik.

Prisutne je, također, pozdravila i zamjenica šefa Odsjeka prof. dr Tatjana Borisova, dok je predavač srpskog jezika na Odsjeku dr  Bilјana Turanjanin Nikolopulos, potom, u jednom sažetom obraćanju studentima, predstavila Andrićev najpoznatiji roman.

Čuveni glumac, Tihomir Stanić je zatim publici predstavio svoje  autorsko pozorišno djelo govoreći odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“.

Za dijasporu u Atini, bio je to vanredan kulturni događaj, te su glumačke bravure Stanića pozdravili ovacijama. Bio je to razlog da glumac nakon predstave publiku počasti recitacijom poezije srpskih pjesnika. U svakom smislu ovo je bio kulturni događaj za pamćenje, te su prisutni prenijeli svoje želјe da Ambasada nastavi sa ovakvim kulturnim angažmanom.

Ista pozorišna predstava biće izvedena i 13. decembra pred publikom u Solunu, također u organizaciji Ambasade BiH, te Predstavništva Republike Srpske u Solunu i pod pokrovitelјstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu. Ambasador Dokić će se tom prilikom susresti sa BiH dijasporom u Solunu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.