Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.12.2018 13:07
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić uručio akreditivna pisma predsjedniku Indije Ram Nathu Kovindu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić uručio je 7. decembra 2018. godine akreditivna pisma predsjedniku Indije Ram Nathu Kovindu tokom svečane ceremonije održane u predsjedničkoj palači Rashtrapati Bhavan u Nju Delhiju.

Tokom obraćanja predsjedniku Kovindu, ambasador Čengić je prenio pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine i iskazao želju za intenziviranjem saradnje između BiH i Indije u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu, kao i za animiranjem indijskih investitora za ulaganja u privredu BiH. Naglasio je da privlačenje stranih investicija predstavlja jedan od osnovnih prioriteta naše vanjske politike i da je zbog svoje geostrateške pozicije, pogodnosti u poslovanju sa EU, stručne radne snage i prirodnih bogatstava BiH vrlo atraktivna za strane investitore. Ambasador Čengić je istakao da ima veliku čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju u prijateljskoj Republici Indiji. Naglasio je da bi otvaranje Ambasade Republike Indije u BiH u godini obilježavanja 150-te godišnjice rođenja velikog indijskog lidera Mahatme Gandija, poslalo simboličnu poruku mira, tolerancije i uvažavanja narodima u Bosni i Hercegovini i dalo novi podsticaj u odnosima dvije zemlje. 

Tokom razgovora koji je uslijedio nakon predaje akreditivnih pisama konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Republika Indija imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoji  potencijal za daljnje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju. 

Predsjednik Kovind je zaželio uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru sa željom da se dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje dalje razvijaju na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i na polju ekonomskih odnosa, turizma, kulturne i obrazovne saradnje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.