Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.12.2018 10:23
U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH održan prijem u Ambasadi BiH u Londonu

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu održan je 3. decembra 2018. godine svečani prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Događaju kojim je u Londonu prvi puta proslavljena trinaesta godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH, domaćini su bili ambasadorica Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić i brigadir Nedžad Sadiković, vojni ataše Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

Ambasadori, visoki povjerenici, najviši vojni predstavnici zemalja akreditiranih u UK, predstavnici institucija zemlje domaćina, posebno Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane, britanski uglednici – prijatelji Bosne i Hercegovine i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u velikom su broju prisustvovali ovom prijemu.

U pozdravnoj riječi ambasadorica Marinčić je istakla da je reforma odbrane bila jedan od teških, ali ključnih koraka u izgradnji BiH kao funkcionalne demokratske države, te čvrsti dokaz spremnosti i odlučnosti da se prevaziđe nesretna prošlost i okrene izgradnji bolje i zajedničke budućnosti. Reforma odbrane, posebno je naglasila ambasadorica Marinčić, nesumnjivo spada u jedan od najvećih uspjeha u okviru reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica je dodala i kako Bosna i Hercegovina na tom iznimnom putu nije bila sama, te da su potporu, tehničku pomoć, obuku i opremu pružile mnoge prijateljske zemlje i partneri, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, i mi im dugujemo zahvalnost.

Brigadir Sadiković je u svom obraćanju istakao kako, usprkos izazovima, reforma odbrane i Oružane snage BiH pružaju primjer uspješnosti, te imaju dalekosežne pozitivne efekte na euroatlantski put zemlje. Bosna i Hercegovina je ostvarila pozitivne korake na putu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), i taj će se trend nastaviti. On je kao posebno značajan istakao doprinos koji Bosna i Hercegovina daje međunarodnom miru i sigurnosti, prvenstveno kroz učešće u mirovnim i operacijama podrške miru koje predvode UN, EU i NATO. Zaključujući svoje izlaganje brigadir Sadiković je istakao veoma dobru saradnju sa UK koja se ogleda u edukaciji i obuci časnika OS BiH, koja se realizira u četiri različita vojna centra za edukaciju i obuku, sa nadom da će se doći do povećanja i unapređenja ove saradnje. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.